Het is nog ver weg, maar toch zijn de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart al in volle gang. Wat is het doorslaggevende thema waar de Nederlandse kiezer straks zijn stem door laat bepalen?
In vergelijking met de aanloop naar de verkiezingen vier jaar geleden, is er wat dat betreft wel wat veranderd. De top drie belangrijkste verkiezingsthema’s is onveranderd, maar de volgorde zeker niet, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.
Het draait allemaal om zorg
‘Zorg’ is op dit moment – met 19 procent – vaak het doorslaggevende thema voor de partijkeuze van Nederlanders, op de voet gevolgd door sociale zekerheid (16 procent). 13 procent is gereserveerd voor economie. Dat lag vier jaar geleden wel anders. Destijds vond bijna een kwart van de ondervraagden dit onderwerp allesbeslissend. Ook ‘de EU’ speelde toen een grote rol, maar tot dusver blijft dat met 3 procent wat achter. ‘Bestrijding van criminaliteit en terrorisme’ en ‘integratie’ zijn aan het oprukken.
Premier Rutte wil oogsten, maar cijfers trekken prestatie in twijfel. Lees meer >
Dat is goed nieuws voor de VVD, die wil profileren op het gebied van law & order. De afgelopen zes jaar werd het departement Veiligheid en Justitie bestierd door VVD-bewindslieden. Kiezers van de liberalen vinden dit thema erg belangrijk, net als economie. PvdA -en CDA-kiezers zijn – behalve de zorg, want dat vindt iedereen van belang – nogal verdeeld.
Discussie geopend over eigen risico
Onlangs werd de discussie geopend over het eigen risico. GroenLinks wil het in zijn geheel afschaffen, staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Zorg) wil best praten over vermindering, maar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) duidelijk niet.
‘Kies een ander land, niet het onze,’ luidde de stevige boodschap van minister Schippers in haar Elsevier/H.J. Schoo-lezing. ‘De paradox van de vrijheid’ kan hier worden besteld >
Ze vindt een minimaal eigen risico van 385 euro ‘heel goed te verantwoorden’. In de nieuwste TNS-peiling blijft de PVV de grootste partij, al daalt de partij van Geert Wilders wel, van 36 naar 29 zetels. VVD profiteert (25 zetels), maar die andere coalitiepartij, de PvdA staat er met een schamele 9 zetels beduidend slechter voor.