Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Spanjaarden in december weer naar de stembus moeten voor nieuwe verkiezingen. Op vrijdag lukte het demissionair premier Mariano Rajoy weer niet het vertrouwen te winnen van de meerderheid van het parlement.
Hoe kwam Spanje terecht in deze politieke crisis? En wat betekent het voor het land en de rest van Europa?
Rajoy verloor met zijn conservatieve Partido Popular de meerderheid in het parlement na de verkiezingen in december 2015. Het bleef de grootste partij, maar kon geen regering vormen. Zoals in veel Europese landen verloren de gevestigde partijen namelijk aan populariteit. Kiezers stemden in plaats daarvan op radicaal-linkse partij Podemos en Ciudadanos.
Correspondent Steven Adolf: ‘Economische groei Spanje lijkt te mooi om waar te zijn’
Economische oorzaken van politieke crisis
Toen de partij van Rajoy geen regering kon vormen, werden in juni opnieuw verkiezingen gehouden, maar ook toen kwam geen partij naar voren met een absolute meerderheid. Woensdag werd aan het parlement de vraag voorgelegd of Rajoy dan een toch voor een tweede termijn zou moeten regeren. Maar de PP kreeg slechts twee kleine partijen achter zich. Hoewel Ciudadanos-parlementariërs voor de PP stemden, kreeg Rajoy maar 170 van de 350 parlementsleden achter zich: niet genoeg voor een meerderheid.
De Spanjaarden verloren na de economische crisis, extra voelbaar in Zuid-Europese landen zoals Spanje, Griekenland en Portugal, het vertrouwen in de gevestigde partijen. Ook de Socialistische Partij, de linkse oppositie tegenover de PP, kon niet genoeg stemmen winnen. Net als in Griekenland luidde de economische crisis de opkomst in van radicaal links. In Spanje won Podemos aan populariteit.
Rajoy loses second vote on his bid to become Spanish PM – 170 in favor, 180 against. Third election here we come? #InvestiduraRajoy
— Tobias Buck (@TobiasBuckFT) 2 september 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maatregelen vanuit Brussel
Het land zit dus al bijna een jaar zonder regering, en de situatie lijkt op die van België tussen 2010 en 2011. Ondertussen komt vanuit Brussel druk op de Spanjaarden: de EU wil dat de Spaanse regering voor 15 oktober, onder een nieuwe regering, een begroting presenteert. In die begroting moet Spanje laten zien dat het een reeks bezuinigingen doorvoert om het overheidstekort te verlagen.
De economische situatie verslechtert ondertussen in Spanje: projecten liggen stil, consumenten willen geen geld uitgeven en ook investeringen vanuit het buitenland worden in de wacht gezet. Dat Rajoy beloofde de bezuinigingsmaatregelen door te voeren, zorgde voor angst onder de Spanjaarden. De EU heeft daarbovenop nog gedreigd met het bevriezen van subsidies aan het land als Spanje de deadline in oktober mist, wat vrijwel zeker zal gebeuren.