Rumoer in bankenwereld: ‘Scandinavische bank aast op fusie ABN Amro’

Krijgt ABN Amro te maken met een overname? -bron: ANP

De Scandinavische bank Nordea wil  samengaan met ABN Amro. Over het voornemen zijn afgelopen zomer in het geheim gesprekken gevoerd.

Dat meldt NRC Handelsblad donderdag. Daarbij zou Nordea ook een voorstel hebben gedaan dat intussen door de Nederlandse staat is afgewezen. ABN Amro en het ministerie van Financiën weigeren vooralsnog commentaar. Een zegsman van Nordea laat weten ‘nooit op dit soort speculaties in te gaan’.

Plannen ‘financieel onaantrekkelijk’

Volgens de krant heeft president-commissaris Björn Wahlroos van Nordea onder meer gesproken met ABN-topman Gerrit Zalm. Ook was er een ontmoeting gepland met minister Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). NRC zegt een memo in handen te hebben die het NLFI voorafgaand aan het gesprek van Dijsselbloem aan de bewindsman stuurde ter voorbereiding. Het NLFI is de stichting die namens de Nederlandse Staat waakt over de aandelen in ABN Amro.

Dat het voorstel van Nordea is afgewezen baseert de krant op ingewijden. Uit de memo zou ook blijken dat het NLFI Dijsselbloem adviseerde om de toenaderingspoging van de hand te wijzen. De stichting noemt de plannen van het Scandinavische concern ‘financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar’.

Streven naar een omgekeerde overname

Nordea is veel groter dan ABN AMRO. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij de fusie de dominante partij zou worden. De Scandinaviërs zouden streven naar een zogeheten omgekeerde overname via een aandelenruil. Op die manier zou de bank op papier naar Nederland verhuizen en dus een euroland als vestigingsadres krijgen. Zweden heeft de euro niet.

Als zelfs de vakbonden niet meer protesteren tegen ontslagen, dan weet je dat er iets aan de hand is. Het is onvermijdelijk dat het beroep van bankier of bankmedewerker…lees meer >

De rumoer in de bancaire sector neemt toe de laatste tijd. Eerder deze week maakte ING bekend dat het flink wat banen gaat schrappen. De schade is groot. 7.000 posities verdwijnen wereldwijd, waarvan 2.300 banen in Nederland. Zo’n 15 procent van de Nederlandse arbeidsplaatsen gaat verloren in Nederland, en in België worden 3.500 ING-banen geschrapt, 40 procent van het aantal arbeidskrachten. Een deel van de werknemers in externe functies zal worden vervangen door uitzendkrachten en gedetacheerden. Eind vorig jaar liet Rabobank weten dat er liefst 9.000 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Ook ABN Amro maakte in september bekend dat er flink wat banen verdwijnen.