Het Europees Parlement overweegt de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie stil te leggen, maar ondertussen blijft de EU betalen aan het land. Een groot deel van de 4,45 miljard euro die de EU betaalt aan Turkije, wordt geïnvesteerd in de opvang van vluchtelingen en migranten in het land.
Miljarden euro’s naar Turkije, zolang EU-gesprekken lopen
Dat blijkt uit een brief van de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Het zogenaamde ‘pretoetredingsinstrument’ (IPA II) investeert ongeveer 4,45 miljard euro in voorbereidingen voor het lidmaatschap, sociaal-economische ontwikkeling, onderwijs en werk, en investeringen in landbouw.
Geld naar de rechtsstaat in Turkije
Koenders meldt dat de EU ‘mede op aandringen van Nederland’ zorgt dat meer dan eenderde van het geld naar projecten gaat die zorgpunten in Turkije op het gebied van rechtsstaat, fundamentele rechten, democratie en openbaar bestuur adresseren. Na de mislukte staatsgreep deze zomer heeft het Europees Parlement zich juist uitgesproken over de inbreuk op de rechtsstaat door de tienduizenden arrestaties en ontslagrondes.
Volgend jaar zal een groter deel van IPA II worden geïnvesteerd in de verbetering van de rechtsstaat en de democratie, juist vanwege de acties van de Turkse autoriteiten naar aanleiding van de staatsgreep. ‘De beste manier om de Turkse democratie te versterken is door te blijven sparren met Turkije, door de gesprekken te laten doorgaan,’ aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini.
Door migratiedeal gesprekken in stand
De omstreden migratiedeal tussen de EU en Turkije zorgt er ook voor dat de Europese Commissie de gesprekken over toetreding niet zomaar wil opgeven. Ook de VVD noemt de deal ‘spectaculair succesvol’, en wil doorgaan met het overleg, ondanks het feit dat de partij denkt dat Turkije nooit daadwerkelijk zal toetreden tot de EU. In de brief wordt ook de motie genoemd door de oppositie in de Tweede Kamer voor het opschorten van de toetredingsgesprekken.
‘Turkije gaat te ver’: einde gesprek toetreding EU?
Vanuit IPA II en de voorganger van het ‘pretoetredingsinstrument’ (IPA I) wordt 1,2 miljard euro geïnvesteerd in de opvang van migranten in Turkije. In totaal ontvangt Turkije 3 miljard euro voor faciliteiten voor migranten, waarvan het overgrote deel uit het EU-budget komt.