Praat mee (3): moeten hoogste inkomensgroepen meer belasting betalen?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat in de reacties onder het stuk weten wat u van de stelling vindt.

De stelling van vrijdag 17 februari: de hoogste inkomensgroepen moeten meer belasting gaan betalen.

Op dit moment dragen de hoogst verdienenden officieel 52 procent van hun loon af aan de Belastingdienst. De twee schijven daaronder dragen beiden op papier 40,80 procent af, en mensen met de laagste inkomens betalen 36,55 procent. In werkelijkheid zijn de tarieven vaak hoger. Middeninkomens betalen over extra euro’s die ze verdienen geen 40,80 procent maar ruim 49 procent belasting. Hogere middeninkomens betalen geen 52 procent, maar bijna 56 procent over extra inkomsten.

Nog meer belasting betalen?

Vanzelfsprekend willen linkse partijen als PvdA en SP dat de hoogste inkomensgroepen meer belasting gaan betalen.PvdA en SP willen een nieuw supertoptarief voor inkomens vanaf 150.000 euro.

Donderdag was het Elseviers Belastingdebat, waar de verschillende politieke partijen elkaar in de haren vlogen. Lees meer >belstingdebat

De VVD ziet er niets in: die partij wil de inkomensbelasting voor iedereen verlagen, niet alleen voor de hogere of lagere inkomens, ‘zodat werken meer gaat lonen’. Ook D66 en CDA willen de belastingen verlagen om werkenden meer overhouden van hun inkomen.

Wat vindt u? Moeten de hoogste inkomens in Nederland nog meer belasting af gaan dragen? Laat het weten in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.