Het was al onzeker of demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kan aanblijven als Eurogroep-voorzitter na de historische nederlaag van de PvdA. Een recente opmerking van de minister kan hem duur komen te staan.
De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung publiceerde maandag, een kleine week na de verkiezingen in Nederland, een interview met Dijsselbloem. De minister haalt daarin hard uit naar de houding van een aantal Zuid-Europese landen.
Jeroen Dijsselbloem: ‘Onze generatie heeft de rotzooi opgeruimd’
Schnaps und Frauen
‘Als sociaal-democraat vind ik solidariteit met Zuid-Europese landen van groot belang. Maar wie een beroep doet op solidariteit en hulp, moet ook aan zijn plichten voldoen. Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan Schnaps und Frauen [drank en vrouwen, red.] om vervolgens bij u om bijstand te vragen.’
De opmerking was misschien een stille dood gestorven, als de Spaanse minister van Economische Zaken Luis De Guindos – met wie Dijsselbloem in 2015 streed om het voorzitterschap van de Eurogroep – het verhaal niet had opgepikt.
Dagblad Trouw zegt een e-mail te hebben gezien aan de Spaanse kranten, waarin een woordvoerder van De Guindos aandacht vraagt voor de opmerking. Het zou weleens kwaad bloed kunnen zetten onder de Spanjaarden, die volgens de politicus worden neergezet als luie bijstandstrekkers die alleen maar achter de vrouwen aan zitten.
Houdt Dijsselbloem zijn baan?
Of De Guindos nu kans maakt op Dijsselbloems positie, is onzeker. Hoewel De Guindos een logische opvolger zou zijn, bekleden de Europese christen-democraten al veel belangrijke ambten in Brussel. De EU-baantjes dienen eerlijk te worden verdeeld onder de partijen. Sinds het vertrek van Martin Schulz (SPD) als voorzitter van het Europees Parlement zijn juist de sociaal-democraten aan de beurt.
Kan Dijsselbloem voorzitter eurogroep blijven? Zo zit het
Dijsselbloem stond al langer bekend als een loslippig politicus: in 2014 kwam hij in de problemen nadat hij de toen net opgestapte Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker ‘een verstokt roker en drinker’ noemde.
De PvdA’er hoort binnenkort of hij kan aanblijven als voorzitter van de Eurogroep. Hoewel hij – vooralsnog – populair is in Brussel, is de voorzitter tot nu toe altijd een minister van Financiën geweest. ‘Ontgonnen terrein,’ noemt de politicus het zelf. Dijsselbloems partij PvdA verloor flink tijdens de verkiezingen en heeft aangegeven niet te willen meeregeren in de komende vier jaar. ‘Laat het maar aan de Eurogroep over,’ zegt Dijsselbloem zelf over de ontstane situatie.