Als het aan ondernemersorganisaties ligt, komt er een voorlopig einde aan de wet-DBA. In een brief aan informateur Gerrit Zalm schrijven zzp-belangenbehartigers dat de formatiepartijen ondernemers de ruimte moeten geven.
Dat zegt voorzitter Maarten Post van ZZP Nederland tegen Elsevier Weekblad. ‘Onze vraag aan Zalm is ook, laat niet alleen de traditionele sociale partners aan het woord, maar laat het aan ZZP-organisaties.’
Uit het weekblad: nieuw kabinet, aanpakken dat ontslagrecht
Ondernemers aan het woord
De ‘polder’ (de werkgevers- en werknemersorganisaties) wordt na een ellenlange formatieperiode toch uitgenodigd voor een gesprek met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Stichting ZZP Nederland vraagt in de brief aan Zalm ook om een uitnodiging.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt zal een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn van de sociale partners. ‘Goed dat men hierover in gesprek gaat, maar wij hebben hier veel meer ervaring mee. Het is tijd dat de formatiepartijen de ondernemers aan het woord laat,’ zegt Post.
Als het aan ZZP Nederland ligt, bestaat de wet-Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie straks niet meer. De wet had als doel het verschaffen van duidelijkheid voor zowel de zelfstandige als een opdrachtgever. Sinds 1 mei 2016 konden ze samen een contract afsluiten, waarin de werkrelatie tussen de twee partijen werd vastgelegd.
Dramatische wet
Het gevolg was echter dramatisch voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Uit een enquête van ZZP Nederland blijkt dat zeker een derde van de zelfstandigen zonder personeel direct last had van het effect van de wet. Veel opdrachtgevers blijken toch voor een uitzendkracht te gaan, waardoor zzp’ers met lege handen achterblijven.
Naar aanleiding van felle kritiek op de wet, besloot (inmiddels demissionair) staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) handhaving van de wet uit te stellen. Het is nu aan het nieuwe kabinet om een nieuwe wet op te stellen. Uit onderzoek dat de ZZP Barometer dinsdag publiceerde, blijkt dat de uitstel van de handhaving ZZP’ers nauwelijks heeft geholpen.
ZZP als polderprobleem in @nrc. Kom op @d66 @vvd @cda @christenunie denk flexibel en luister ook naar ZZP-ers. ZZP gaat niet alleen om €’s.
— Henriette Pluimers (@Henriette1969) 7 augustus 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Alternatief is de Verklaring van Zelfstandigheid die zzp’ers ondertekenen als het aan Post ligt. Momenteel nemen vooral grote bedrijven geen enkel risico. Ook Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer slaat alarm: wet-DBA kan ook op lange termijn een schadelijk effect hebben, omdat bedrijven reeds risicobeperkende processen in gang hebben gezet.
Verder pleit Post voor een aanpak van de problemen die de wet-DBA tot stand hebben gebracht: ‘Tijdens de crisis wilden kleine bedrijven mensen niet zomaar in dienst nemen. Als het makkelijker wordt mensen in dienst te nemen en mensen te ontslaan en bedrijven niet meer worden verplicht tot twee jaar loondoorbetaling bij ziekte, is zo’n wet ook minder nodig.’
Hoop gevestigd op liberale partijen
ZZP-expert Pierre Spaninks hoopt dat de liberale partijen kunnen voorkomen dat er wetten worden opgesteld die schadelijk zijn voor ondernemers. ‘Hebben D66 en VVD nou al aan CDA en ChristenUnie duidelijk gemaakt dat zzp’ers gewoon de ruimte moeten krijgen om te ondernemen?’
Zelfstandig ondernemers zijn óf veelverdieners, óf juist sprokkelaars. Hoe schadelijk is het dat de overheid hen over één kam scheert?
In Den Haag is nog niet bevestigd of de sociale partners inderdaad zullen aanschuiven. De formatie wordt morgen hervat. Post geeft aan dat vooral de vakbond FNV geen goede belangenbehartiger is voor ondernemers. ‘De huidige voorzitter en zijn voorganger hebben zich nogal bizar uitgelaten over zelfstandigen. Ik zou mijn FNV-lidmaatschap als zzp’er allang hebben opgezegd.’