Neem eens een voorbeeld aan het bedrijfsleven, hoor je regelmatig, en bestuur het land als een onderneming. Dan komt alles goed.
Het zijn niet alleen eigenwijze werkgeversvoorzitters, topmanagers en ondernemers die zulks roepen. Ook vanuit de politiek, waar ze over dat landsbestuur gaan, hoor je het. Thierry Baudet, voorman het Forum voor Democratie, oreerde recentelijk nog over de noodzaak van een ‘zakenkabinet’.
Of dan inderdaad alles goed komt, is natuurlijk zeer de vraag.
Piepjonge gasten
Misschien zou de gevestigde orde in het bedrijfsleven (groot en beursgenoteerd) juist eens een voorbeeld kunnen nemen aan de politiek. Zondag won de 31-jarige Sebastian Kurz de Oostenrijkse verkiezingen met zijn christendemocratische ÖVP. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe kanselier. Twee jaar terug werd de toen 43-jarige Justin Trudeau premier van Canada.
Piepjonge gasten. Of ze veel succes gaan boeken, is natuurlijk ook de vraag (Kurz moet nog beginnen, Trudeau is net bezig), maar toch. In Nederland veerde GroenLinks op onder Jesse Klaver, ook pas 31. Verjonging is goed, ook in de top, zeggen ze in het grote bedrijfsleven. Zeker in deze moderne tijden van digitalisering en sociale media. Elsevier Weekblad deed een kleine test. Hoe jong zijn de CEO’s van de 25 hoofdfondsen uit de AEX-index dan wel?
Die zijn helemaal niet jong. Met alle respect, zeg je dan, maar het zijn ‘oude knarren’. Het ‘broekkie’ is Eelco Hoekstra (46) van Vopak. Hij is van bouwjaar 1971 en al sinds maart 2011 de CEO van het tankopslagbedrijf. Hoekstra wordt op afstand gevolgd door Ralph Hamers (1966) van ING. De oudste van het stel is Lakshmi Mittal, de grote man achter en bij staalconcern ArcelorMittal – bouwjaar 1950. De nog kersverse ABN AMRO-CEO Kees van Dijkhuizen is van 1955 en de op één na oudste.
De andere bouwjaren zijn 1956 (één CEO), 1957 (4), 1958 (1), 1959 (3), 1960 (3), 1961 (1), 1962 (3), 1963 (2) en 1964 (3). De gemiddelde leeftijd van de 25 CEO’s schommelt rond 56,5.
Hightech-bankieren
Zou het moeilijker zijn om een groot beursfonds te leiden dan een land te besturen? En zou dat dus meer ervaring vergen? Nou, nee, het is wat anders. De twee jongste CEO’s doen het behoorlijk goed. ING blinkt onder Hamers bijvoorbeeld, uit in hightech-bankieren.
Onder die 25 CEO’s is er maar één vrouw, de Amerikaanse Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. Ook op dat punt zou de gevestigde orde in het bedrijfsleven een voorbeeld kunnen nemen aan de politiek.