De Europese Commissie is optimistisch over de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. En het gaat beter dan bij de buren. Zo blijven Duitsland en België achter.
De economie in Nederland groeit dit jaar met 3,2 procent, verwacht de Europese Commissie. Volgend jaar vertraagt de groei naar 2,7 en in 2019 naar 2,5 procent, maar ondanks deze kleine afkoeling blijft de groei ‘solide’.
Per saldo stelt lastenverlichting Rutte weinig voor
Volgens de rekenmeesters in Brussel komt het hoge groeipercentage in Nederland dit jaar door een ‘bijzonder sterk’ tweede kwartaal. De Europese Commissie denkt ook dat de lastenverlichting die het kabinet in petto heeft, de binnenlandse vraag flink zal stimuleren. De lonen, maar ook de consumentenprijzen zullen stijgen.
Voor burgers dalen de loon- en inkomstenbelasting wat, voor bedrijven geldt dat voor de vennootschapsbelasting. Maar de werknemerspremies, de zorgpremies, de btw, de energiebelastingen en de accijnzen stijgen. Dus per saldo stelt de lastenverlichting van Rutte III weinig voor, schrijft Syp Wynia deze week in Elsevier Weekblad.
Nederland presteert beter dan de buren
De commissie is ook optimistisch over de werkgelegenheid in Nederland. Zo zal de werkloosheid geleidelijk dalen van 4,8 procent dit jaar tot 4 procent volgend jaar en 3,5 procent in 2019. Duidelijk is dat het in Nederland beter gaat dan in de buurlanden. Zo groeit de Duitse economie dit jaar met 2,2 procent (die in 2018 en 2019 minimaal zal afzwakken) en in België met 1,7 procent.
De echte toplanden zijn Malta (5,6 procent in 2017), Ierland (4,7 procent) en Slovenië (4,7 procent). Groot-Brittannië staat er een stuk minder rooskleurig voor, rekent Brussel voor. Het land, dat naar verwachting in 2019 de Europese Unie (EU) verlaat, ziet de groei steeds verder afnemen: van 1,5 procent dit jaar tot 1,1 in 2019. De economie in de hele EU, inclusief de niet-eurolanden, groeit met 2,3 procent.