Tweede Kamer onthutst over kritisch Griekenland-rapport

Een Griekse vrouw hangt over het balkon in Athene - Foto: AFP

Onrust in de Tweede Kamer over een rapport over de gang van zaken over de noodhulp aan Griekenland. De Europese Rekenkamer concludeert dat de noodhulp slechts beperkt heeft bijgedragen aan het herstel van het noodlijdende Griekenland.

De PVV diende donderdag een verzoek in voor een debat met minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën over de conclusies van de Rekenkamer. Dat verzoek werd in de kamer door een meerderheid gesteund.

Vooral Europese Commissie moet het ontgelden

Volgens het rapport van de Europese Rekenkamer is Griekenland nog lang niet in staat om zichzelf te financieren. Het gaat om de effectiviteit van de noodhulp die door een samenwerking van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB), en het Europese noodfonds ESM tot stand kwam.

In het rapport moet vooral de Europese Commissie het ontgelden. Die zou geen ervaring hebben met het beheer van het proces, en gaf bijvoorbeeld niet genoeg onderbouwing voor de doorvoer van een aantal belangrijke maatregelen, zoals het verhogen van de btw en de accijnzen. Ook wordt er ferme kritiek geuit op de informele samenwerking met andere instellingen, die daardoor niet transparant zou zijn.

D66 sluit zich per ongeluk aan bij verzoek

‘Een onthutsend rapport waarin staat dat het een grote puinhoop was, en een zooitje,’ aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck donderdag. Overigens ontstond de meerderheid voor het debat omdat D66 zich per ongeluk aansloot bij het verzoek van de oppositie, maar het later niet nodig vond dat te herstellen. Ook coalitiepartner CDA bleek voor een debat.

Sinds de financiële crisis in 2010 uitbrak, en de daaropvolgende Griekse crisis, heeft de eurozone het grootste deel van de in totaal 368 miljard euro aan leningen aan Griekenland overgemaakt. Die steun is bedoeld om Griekenland overeind te houden en te voorkomen dat de crisis zou overwaaien naar andere landen in de eurozone.

Maar in ruil daarvoor moest Griekenland zware bezuinigingen doorvoeren, de bankensector saneren en fiscale hervormingen en hervormingen op de arbeidsmarkt. Het laatste programma loopt nog tot volgend jaar: dan moet Griekenland weer zelfstandig kunnen functioneren en ook tegen normale tarieven op de financiële markt kunnen lenen.