Premium Lock Wie komt nog op voor de kleine ondernemer?

14 september 2018Leestijd: 7 minuten
ART_37_mkb_147707_IMG_37ECOMKB1

Kleine ondernemers morren dat het kabinet zijn oren laat hangen naar grote bedrijven. Waar is hun voornaamste lobbyclub MKB-Nederland? De pas aangetreden voorzitter Jacco Vonhof: ‘Ik ga MKB-Nederland stelliger neerzetten.’

Het belooft dinsdag 18 september voor veel Nederlanders een mooie Prinsjesdag te worden. Nu de economie volop draait, is het eindelijk tijd voor lastenverlichting. Veel burgers en bedrijven profiteren naar verwachting van verlagingen van ­diverse belastingen.

Maar voor ondernemers valt er niet zoveel te vieren, waarschuwt Rob Cozijnsen, die een bedrijf heeft dat verandertrajecten bij onder meer banken en verzekeraars begeleidt. Dat komt doordat het huidige kabinet-Rutte III de tarieven verhoogt voor box 2, een belasting die ondernemers moeten betalen als ze geld uit hun bedrijf halen.

‘Zuinige ondernemer de dupe’

Dat pakt nadelig uit voor ondernemers die jaren geld in hun bedrijf lieten zitten, bijvoorbeeld als pensioenpotje. ‘Dit scheelt mij per jaar een paar duizend euro,’ zegt ­Cozijnsen (58). Een ondernemer die zichzelf 100.000 euro per jaar uitkeert, hield daarvan 75.000 euro netto over. Door de verhoging van het box 2-tarief wordt dat slechts 71.500 euro. ‘Ondernemers die altijd zuinig hebben geleefd en in de economische crisis geld in hun bedrijf hebben laten zitten, zijn hiervan de dupe,’ zegt Cozijnsen.

Voor veel middelgrote en kleine ondernemers – met bedrijven tot 250 werknemers, het mkb – is het een teken dat ‘Den Haag’ niet naar ze luistert. Ook is er veel ongenoegen over de verhoging van het lage btw-­tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019. Die raakt fietsenmakers, kapsalons en ijszaken veel harder dan een concern als Unilever, dat zijn ijsjes vooral over de grens verkoopt.

‘Extreem onrechtvaardig’

‘Mijn achterban ervaart dit alles als extreem onrechtvaardig,’ zegt Hans Biesheuvel (53), medeoprichter van ONL voor Ondernemers, belangenbehartiger van kleine bedrijven. ‘We hebben jaren enorme lastenverzwaringen voor onze kiezen gekregen. Dan is er eindelijk geld, en dan gaat het naar multinationals,’ zegt hij, doelend op de omstreden afschaffing van de dividendbelasting.

Cozijnsen is nog stelliger: ‘Het mkb moet bloeden voor de lobby van multinationals.’ Daarmee verwoordt hij een gevoel dat breed leeft onder mkb’ers. De dividendbelasting is inmiddels symbool voor de opvatting dat het kabinet weinig opheeft met het mkb.

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.