Voor het eerst heeft een bank in Nederland de spaarrente tot onder de nul procent laten dalen. Oftewel: spaarders moeten betalen om hun geld er te stallen. Die negatieve spaarrente geldt alleen voor vermogende spaarders, maar geeft wel aan hoe de financiën van Nederlanders geraakt worden door het oprukkende fenomeen ‘negatieve rente’.
In alle stilte heeft Van Lanschot een primeur op haar naam gezet. Wie meer dan 2,5 miljoen euro op een spaarrekening heeft staan bij deze private bank, moet over het meerdere -0,2 procent spaarrente dulden. Oftewel: wie 3,5 miljoen euro op zijn spaarrekening heeft staan, moet 2.000 euro per jaar aan Van Lanschot betalen. Boven de 5 miljoen euro spaargeld, zakt de negatieve rente zelfs tot -0,4 procent.
Negatieve spaarrente
Hoewel maar weinig mensen hier last van zullen hebben, is het wel een opmerkelijk precedent. Hoe lang nog voordat veel meer spaarders moeten betalen om te ‘mogen’ sparen bij een bank? De tijd van hoge rente op een spaarrekening is al lang voorbij, maar rente betalen aan een bank gaat nóg een stap verder.
Toch is het niet aannemelijk dat de spaarrente voor mensen die enkele tienduizenden euro’s spaargeld hebben, binnenkort negatief wordt. Spaargeld is immers binnen een mum van tijd over te maken naar een andere bank die nog wél spaarrente biedt (of op zijn minst geen negatieve rente heeft). Ook duikt de term ‘oude sok’ plots weer op; om geld in te stoppen.
‘Methode-Van Lanschot’
Lees het volledige coververhaal: Hoe erg is negatieve rente? De gevolgen voor uw pensioen, spaarrekening en hypotheek in 18 vragen
Het ligt eerder voor de hand dat andere banken ook de ‘methode-Van Lanschot’ gaan volgen. Eerst een negatieve spaarrente vragen op spaargeld boven de 5 miljoen, dan op 2,5 miljoen, en wie weet straks op 1 miljoen euro, 500.000 euro en zo verder.
Elsevier Weekblad geeft deze week antwoord op achttien vragen over de negatieve rente, die zich in een paar maanden tijd rap over de wereldeconomie heeft verspreid. Hoe werkt negatieve rente precies? Moet je de Nederlandse staat elk jaar rente overmaken als je een staatsobligatie met negatieve rente koopt? Wordt de hypotheekrente zometeen ook negatief, zoals in Denemarken? En waarom krijgen overheden en multinationals bijvoorbeeld wel geld toe als zij lenen, maar mkb’ers en hypotheekbezitters niet?