Nep-reviews mogen straks niet meer voorkomen op de website van winkels. Met dit verbod wil staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken de online-economie eerlijker en transparanter maken. Toch: hoe herken je een nep-review?
Een online-review is een beoordeling op internet door een consument van een product, dienst of bedrijf. Uit het laatste onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat driekwart van de consumenten dergelijke gebruikersreviews gebruikt voordat ze tot aankoop besluiten. Maar betrouwbaar zijn de geplaatste reviews niet altijd. Bedrijven vragen soms aan tevreden klanten om een reactie te plaatsen, al dan niet tegen betaling. Daardoor verschijnen er alleen positieve reviews op de site. Sommige bedrijven huren zelfs specialisten in om reacties te plaatsen en ook die zijn uiteraard alleen maar positief. Om de concurrent dwars te zitten, plaatsen ze soms ook negatieve berichten op die site.
Hoe herken je een nep-review?
Praktijken als deze mogen straks niet meer, staat in het concept wetsvoorstel dat vrijdag in consultatie ging. Maar tot die tijd moeten consumenten zelf goed opletten of een recensie betrouwbaar is of niet. En dat is heel moeilijk, zegt zowel de ACM als de Consumentenbond. Beide organisaties geven als tip om niet alleen de reviews te lezen op de site waar je het product hebt gevonden, maar om het bedrijf en het product ook op andere sites op te zoeken en daar de recensies te lezen. ‘Dan heb je meer spreiding en dat geeft een beter beeld,’ zegt Joyce Donat (49) van de Consumentenbond.
De alarmbellen zouden moeten afgaan zodra er alleen maar goede reviews op een site staan of als de merknaam heel vaak wordt genoemd. ‘Dat is een methode om in de zoekresultaten van Google bovenaan te komen,’ zegt Donat. Maar daarbij gaat het dus vaak niet om eerlijke recensies. Ook reviews met veel spelfouten, emoji’s en uitroeptekens, zijn volgens de ACM vaak nep. Net als de reviews die precies hetzelfde zijn. Beoordelingen van iemand met een naam die alleen bestaat uit letters, cijfers of bijzondere tekens (bijvoorbeeld: mq_hayq5897), zijn eveneens vaak onbetrouwbaar.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen