Wat verklaart de herleefde populariteit van de bitcoin?

17 december 2020Leestijd: 3 minuten
Koers bitcoin. Foto: ANP

De koers van de digitale munt bitcoin brak woensdag 16 december voor het eerst door de grens van 20.000 dollar (16.400 euro). Het record uit 2017 is verbroken en voorlopig zet de prijsstijging door. Hoe valt dat te verklaren? Vier vragen en antwoorden.

1.Wat doet de koers van bitcoin?

Woensdag 16 december steeg de koers van de bitcoin boven de 20.000 dollar (16.400 euro). Voor bitcoin-adepten een magische grens, want tijdens de laatste bitcoinhype in 2017 werd de prijs van 20.000 dollar net niet gehaald.

Eind november was de bitcoin ook al nieuws toen het all-time high uit 2017 werd verbroken. Sinds woensdag blijft de prijs van de bitcoin stijgen en is de koers op moment van schrijven zo’n 23.000 dollar (18.900 euro). Dat betekent dat de waarde van de bitcoin in euro’s het afgelopen jaar is gestegen met 220 procent.

De koers van de bitcoin was de afgelopen jaren een achtbaanrit. In 2017 schoot de prijs in een jaar van 700 euro naar een kleine 15.000 euro. Al snel kelderde de prijs weer en eind 2018 was de bitcoin nog maar een kleine 3.000 euro waard.

2.Wat verklaart de recente koersstijging?

 Steeds meer mensen kopen cryptovaluta en daardoor gaat de prijs omhoog. Wat veel kopers aantrekkelijk vinden, is dat de bitcoin schaars zou zijn, omdat is vastgelegd dat er slechts 21 miljoen stuks van kunnen worden gemaakt. Net als goud zou de bitcoin door die gecreëerde schaarste waardevast zijn en zo bescherming bieden tegen inflatie.

In de huidige coronacrisis zien kopers de bitcoin daarom als veilige haven. De miljarden die centrale banken momenteel in de economie pompen, zouden voor inflatie kunnen zorgen, vrezen bitcoinkopers. Maar tegelijkertijd zijn die gevreesde miljarden ook doorgesijpeld naar de bitcoinmarkt en daar geïnvesteerd, wat een reden voor hoge bitcoinprijs zou zijn.

De prijs van de bitcoin steeg ook toen eind oktober bekend werd dat Amerikaanse klanten van onlinebetaaldienst PayPal cryptomunten, zoals bitcoin, kunnen kopen, verkopen en beheren. Dat maakt de bitcoin toegankelijker.

3. Iedereen in de bitcoin?

Zo ver is het nog niet, maar dat kan weleens veranderen. Tot nu toe zijn het vooral particuliere beleggers – rijk en arm – die in de cryptomunt beleggen. Maar onlangs kwam daar de Amerikaanse verzekeraar Massachusetts Mutual Life Insurance Co. bij. Die stapte voor 100 miljoen dollar in bitcoins.

Volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan kunnen meer verzekeraars en pensioenfondsen volgen. Met een enorm effect op de markt: als pensioenfondsen en verzekeraars uit de Verenigde Staten, Europa en Japan 1 procent van hun vermogen in bitcoins steken, dan kan volgens JP Morgan de markt in potentie met 600 miljard dollar toenemen (momenteel is de marktomvang 350 miljard dollar).

4. Wat is het voordeel voor pensioenfondsen en verzekeraars?

Voor pensioenfondsen en verzekeraars kan een belegging in bitcoins voor meer diversificatie van de portefeuille zorgen, schrijven de analisten van JP Morgan. Qua beleggingsklasse zou je de cryptomunt kunnen indelen bij goud. Bitcoins en goud dienen dan bij economische tegenspoed als veilige havens (aandelen onderuit, de bitcoin omhoog).

Mocht de bitcoin een standaard beleggingscategorie worden – naast onder meer aandelen, obligaties en vastgoed –  dan kunnen de huidige bezitters ervan vermoedelijk flinke prijsstijgingen tegemoet zien. Daarop speculeert Massachusetts Mutual door nu in te stappen.

Tegelijkertijd blijft de vraag wat het voordeel van de bitcoin nu eigenlijk is. Als betaalmiddel is de munt – net als goud – ongeschikt, alleen al door de beweeglijkheid van de koers. Zou je je huis in oktober voor 10 bitcoins te koop zetten, dan was de verkoopprijs in oktober 100.000 euro, nu 200.000 euro.

Ook zal de bitcoin in geen enkel monetair bestel een belangrijke rol gaan spelen. Daar zijn meerdere oorzaken voor. Een ervan is de vaste voorraad munten (er zijn in totaal 21 miljoen bitcoins, waarvan het grootste deel is gedolven). In moderne economieën moet de geldvoorraad kunnen meebewegen met de economie: meer groei betekent meer vraag naar geld. Maar het aantal bitcoins is eindig.

En daarmee vertoont het een vergelijkbaar euvel als goud, ten tijde van de gouden standaard. De geldvoorraad groeide niet mee met de economie, maar met de toevallige vondst van nieuwe goudvoorraden. De goudstandaard is mede hierom afgeschaft.