De verduurzaming van ‘het huis’ komt maar moeizaam van de grond. Hulp van fiscus en werkgever moet het tij keren.
Zo’n 750.000 eigenaren hebben hun huis gefinancierd met een hypotheek van ABN AMRO. Ongeveer eenderde van deze huizen heeft energielabel D, of zelfs nog lager. De bank ziet het liefst dat die huizen de komende jaren van een label A of B zijn voorzien. Maar hoe krijg je huiseigenaren zover dat zij hun huis gaan verduurzamen om aan dat betere energielabel te komen? Verduurzamen kost immers veel geld.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Kleine stappen voor beste resultaat
‘Je kunt de grote Urgenda-stap nemen door huizen ineens van het gas te halen,’ zegt Richard Kooloos (48), directeur Duurzaam bankieren bij ABN AMRO. ‘Dat zou het mooiste zijn, maar als je veel mensen mee wilt krijgen, dan lukt dat enkel met kleinere tussenstappen.’ Zo’n 90 procent van de huizen wordt verwarmd met een gasgestookte cv-ketel. Veel betaalbare gasloze alternatieven voor de vertrouwde ketel zijn niet voorhanden. De hybride warmtepomp biedt uitkomst. ‘Die komt naast de cv-ketel te staan, en neemt het grootste deel van het jaar de verwarmingstaken over, door warmte uit de buitenlucht te halen,’ zegt Herbert Silderhuis (68), oprichter van Haasheat.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen