Inflatie is normaal een gruwel voor spaarders. Laat je geld op een spaarrekening staan en door inflatie kun je er steeds minder van kopen. Dat is nu goed te zien. De spaarrente is bij veel banken nog steeds 0 procent, terwijl de inflatie in september 14,5 procent aantikte.
De energieprijzen stegen het hardst. Wie in september vorig jaar nog 1.000 euro opzij had gezet met het idee om daar vier maanden lang de energierekening van te kunnen betalen, kan daar nu nog geen twee maanden de energiemaatschappij van betalen. Of een minder extreem voorbeeld: kon je eerst nog tien broden kopen van je spaargeld, een jaar later zijn dat er nog maar negen.
Lees ook het omslagverhaal van Joris Heijn & Jeroen van Wensen: Staat de economie op instorten?
Maar wie anders naar spaargeld kijkt, ziet dat het in deze tijden van onrust juist een haast onverslaanbare manier is om je vermogen te stallen. Wie op 1 januari 1.000 euro van zijn eindejaarsuitkering op een spaarrekening had gezet, heeft dat geld nu nog steeds (tenzij het inmiddels is uitgegeven). Had je er echter voor gekozen dat in een mandje AEX-aandelen te stoppen, dan was er nu nog maar 800 euro over.
Was je risicomijdender, en kocht je een mandje met Europese staatsobligaties met een looptijd van zeven tot tien jaar, dan had je nu maar 818 euro over.
Nu het tij keert, bewijst de spaarrekening haar waarde
Het is bovendien van belang waarvoor je spaart. Als je spaart voor supermarktuitgaven later, ziet het er niet goed uit. Maar veel starters sparen voor een eigen huis. Jarenlang was daar niet tegenop te sparen: huizen stegen sneller in waarde dan de spaarrente van 0,01 procent werd bijgeschreven. Maar nu dalen de huizenprijzen plots, in de afgelopen drie maanden zelfs met 5,8 procent. Zet je geld op een spaarrekening en ook zonder rente kun je er toch een steeds groter huis van kopen.
In tegenstelling tot spaargeld kunnen aandelen, huizen en obligaties in prijs schommelen. Jarenlang leken de bomen tot in de hemel te groeien, en was je gek als je bleef sparen. Maar nu het tij keert, bewijst de spaarrekening haar waarde.