Premium Lock Nieuwbouw-nachtmerrie: veelgemaakte fouten bij oplevering

17 oktober 2022Leestijd: 9 minuten
Illustratie: Flos Vingerhoets

U koopt een nieuwbouwhuis en er zit een fikse kras in het bad en het dak lekt. Bouwfouten komen nog vaak voor en de bouw moet ze verminderen. Maar op de bouwplaats ontbreken regie en toezicht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een overkapping van het voetbalstadion van AZ in Alkmaar die wegwaait. Een voetbaltribune in Nijmegen van NEC die inzakt. Een betonnen vloer van een parkeergarage in Eindhoven die instort. Vrij hangende balkons in Maastricht die opeens afbreken, waarbij een echtpaar om het leven komt.

Bij grote projecten gaat het mis, maar ook in gewone koophuizen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet op basis van eigen keuringen gemiddeld zo’n twintig bouwfouten in huizen die klaar zijn voor oplevering. Sommige fouten zijn makkelijk te verhelpen, maar soms duurt het maanden, zo niet jaren, voordat kopers hun huis kunnen betrekken.

Zo bleek in Brielle bij een rijtje nieuwe huizen het isolatiemateriaal uit de stopcontacten te steken, en dat vond de brandweer niet fijn. Ook bleken de huizen snel te verzakken. De bewoners mochten de huizen niet in, wat ook leidde tot veel ergernis en frustratie. Vervangende huisvesting kostte hun geld. En de bouwer? Die ging failliet en de bewoners moesten extra geld lenen om de problemen te verhelpen. Drie jaar na oplevering konden ze de huizen betrekken.

Waardoor gaat het mis?

Lees dit omslagverhaal uit 2021: Waar blijven de huizen nou?

Bij VEH is John Kersemakers (59) de kennisspecialist op dit onderwerp. Hij was eerder hoofdopzichter bij een woningcorporatie en projectleider bij een onderaannemer, dus hij kent de problemen uit de praktijk. ‘Opleveringsgebreken zijn doorgaans in negen van de tien gevallen snel op te lossen. Bouwfouten die gaan over de constructie zijn veel ingewikkelder.’

Waardoor gaat het mis? Kersemakers somt op: er is bij nieuwe technieken onvoldoende kennis en er is tijdens het ontwerp en de uitvoering te veel tijdsdruk. Dat leidt tot verkeerde keuzes van materialen of technieken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw