Premium Lock Dirkjan Takke: ‘Wij financieren het industrieterrein’

Dirkjan Takke is directeur en medeoprichter van financieringsplatform NLInvesteert. Foto: Olivier Middendorp

Dirkjan Takke (44), directeur en medeoprichter van financieringsplatform NLInvesteert, stapte in het gat dat banken achterlieten bij kredietverstrekking aan het mkb.

1. De rente is het afgelopen jaar flink gestegen. Levert dat problemen op bij uw klanten?

‘We kijken extra kritisch naar de nieuwe leningen die we verstrekken. Want er komen dingen samen: een hogere rente, de oorlog in Oekraïne. En er zijn nog problemen met leveranties, logistieke issues. Als het tegenvalt, hoeveel remweg heb je dan om aan je rente- en aflosverplichtingen te voldoen? Hoe flexibel is een onderneming in het aanpassen van zijn kostenpatroon?

‘We zitten hier nu bij het West-Friese tulpenbollenbedrijf Haakman Flowerbulbs, een onderneming die veel vaste lasten heeft. Daarmee houd je rekening als je nadenkt over een financiering.’

2. Veel bedrijven hebben ook nog coronaschulden uitstaan.

Dirkjan Takke (1978)

Geboren in Breukelen. Studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Richtte na een loopbaan in de consultancy samen met Alfred Welink NLInvesteert op, een loket voor ondernemers met een financieringsvraagstuk. Takke is getrouwd, heeft twee dochters en twee zonen.

‘Opgeteld hebben die weinig impact op onze portefeuille. Dat is een groot compliment aan de overheid. De NOW-regeling en andere steunmaatregelen hebben erg goed uitgepakt. Die regelingen waren natuurlijk grof geschut, maar hebben ondernemers zonder meer op de been gehouden.

‘Wat je ziet, is dat financiers ondernemers tegemoet zijn gekomen bij het uitstellen van aflossingen. Maar bij ondernemers die het al moeilijk hadden, is de toestand nu kritiek – of ze stoppen daadwerkelijk.’

3. Hoe was uw jeugd?

‘Ik groeide op in Breukelen in een groot, warm gezin met twee broers en drie zussen. Mijn moeder zorgde voor het gezin en mijn vader was druk met de zaak, waarover het vaak ging. Verder had ik een typisch dorpse jeugd.

‘Alleen dat ik boer wilde worden, was misschien atypisch. Ik vertoefde vaak op een boerderij. Tussen alle beesten voelde ik mij thuis. Maar op een gegeven moment is dat vervaagd en koos ik voor economie. Ik studeerde commerciële economie aan de Hogeschool Utrecht, en daarna bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw