Martijn Bos (45), eigenaar van BOSKA Food Tools, kocht op zijn 24ste het kaasgereedschapsbedrijf van zijn vader. Het duurzame bedrijf verkoopt in 108 landen.
1. Waar bent u opgegroeid?
Martijn Bos (1977)
Groeide op in een familiebedrijf gespecialiseerd in kaasgereedschap voor professionals. Bouwde het uit tot een internationaal bedrijf met 70 werknemers dat kaas-, chocolade- en pizzagereedschap maakt. Zijn vrouw, voormalig olympisch wedstrijdzeiler, en hij hebben drie kinderen.
‘Ik kom uit Bodegraven, maar vertel graag dat ik in Gouda ben geboren. In de buitenlandse kaasmarkt doet Gouda het fantastisch. Iedereen kent de Nederlandse Goudse kaas. Ik heb dus geluk dat ik in het ziekenhuis van Gouda ben geboren.
‘Tot mijn zevende jaar woonde ik in Bodegraven, boven de ijzerwaren- en gereedschapswinkel van mijn vader. Hij had naast deze winkel nog een apart bedrijf voor kaasgereedschappen die hij midden in het door hem benoemde “kaashart van Nederland” verkocht aan de kaashandelaren in de omgeving. Nergens op de wereld ligt meer kaas opgeslagen dan hier, omdat hier tot op de dag van vandaag veel kaashandelaren zijn gevestigd.’
2. Hoe kwam uw vader aan de winkel?
‘Mijn vader was de derde generatie in het familiebedrijf. In 1896 nam mijn overgrootvader de smederij over van zijn baas in de Kerkstraat in Bodegraven. De Kerkstraat lag naast het Kerkplein, waar alle kaas op de markt werd verhandeld. Op verzoek van de kaashandelaren maakte mijn overgrootvader niet alleen hoefijzers, maar ook allerhande kaasgereedschap, zo geheten food tools.
‘Deze handel groeide uit tot een bedrijf met specialistische gereedschappen, zoals kaasboren en speciale snijmachines voor harde en zachte kazen.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen