Topman JDE Peet’s laat koffiebedrijf verder groeien

Fabien Simon (51) verkoopt ondanks corona en inflatie meer koffie met goed resultaat. Foto: Jeroen Jumelet/ANP

Fabien Simon presenteert op 22 februari de jaarcijfers van het beursgenoteerde koffiebedrijf JDE Peet’s. Wie is hij?

Simon is geboren in Frankrijk en studeerde economie en financiën waarna hij aan de slag ging als financieel manager bij een Frans autobedrijf.

In 2001 stapte hij over naar voedingsmiddelenbedrijf Mars, waar hij verantwoordelijk was voor de Europese financiële herstructurering. Daarna mocht hij als corporate staff officer in Singapore het beleid van het bedrijf in Azië bewaken. Na dertien jaar bij Mars, werd Simon chief financial officer (CFO) bij Jacobs Douwe Egberts. Het Nederlandse koffiebedrijf was op dat moment in handen van een groep Duitse investeerders die onder de naam JAB Holding investeerden in diverse consumentenbedrijven, waaronder het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf Mondelez.

Wat deden de Duitsers ook alweer met het Nederlandse koffiebedrijf?

Douwe Egberts is in handen van de Duitse investeerder JAB, maar keert mogelijk terug op de beurs. Foto: Berlinda van Dam/HH

Private investeerders spelen een grote rol in de Top 500 bedrijven: Dit zijn de 500 grootste bedrijven van Nederland

JAB voegde het Utrechtse Douwe Egberts tussen 2014 en 2019 in vijf jaar samen met twee Amerikaanse bedrijven: Peet’s Coffee en het koffiebedrijf van Mondelez. Daarna werd de combinatie in ‘coronajaar’ 2020 naar de beurs gebracht. Door de samenvoeging ontstond een van de grootste koffiebedrijven ter wereld met een omzet van ongeveer 7 miljard euro. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor inmiddels in Amsterdam en verkoopt koffie over de hele wereld in alle soorten en maten: van koffieboon tot fijngemalen poeder in cups.

Wat was de rol van Simon?

Simon was als CFO van Jacobs Douwe Egberts van het begin af betrokken bij de uitbreiding van het bedrijf. Uiteindelijk maakt hij de stap naar het moederbedrijf JAB. Hij was daar commissaris toen JDE Peet’s naar de beurs ging. Vanuit deze functie sloeg hij in mei 2020 ook de gong bij Euronext Amsterdam om de aandelenhandel aan te kondigen. Enkele maanden later werd hij de topman van de koffiereus, na onverwacht vertrek van zijn voorganger.

Was iedereen gelukkig met zijn ­plotselinge komst?

Na zes jaar betrokkenheid kende Simon de koffiemarkt goed. Toch was er ook kritiek toen de raad van commissarissen besloot om Simon een aandelen­tekenbonus te geven van tussen de 10 en 30 miljoen euro. Het gebeurde op een moment dat leveranciers en ­horecaondernemers het onder meer door corona zwaar hadden.

Simon heeft zich er weinig van aangetrokken en liet het bedrijf verder groeien. De coronapandemie en inflatie kregen geen vat op de koffiemaker. Uit de voorlopige cijfers blijkt zelfs een groei in 2022 van meer dan 16 procent, met een winststijging van 3 procent. Eerder vertelde hij de stijgende kosten op te vangen met een prijsstijging ‘van minder dan 1 eurocent per kopje koffie’. Fijn voor koffiedrinkers en beleggers, en hopelijk voor de leveranciers.