Een hogere WOZ-waarde betekent een hogere belastingaanslag, maar misschien ook wel een lagere hypotheekrente. Hoe zit dat?
De gemiddelde WOZ-waarde steeg het afgelopen jaar met 17 procent. Het gemopper van huiseigenaren was dan ook niet van de lucht, want het betekent vooral dat zij meer belasting moeten betalen. Toch kan een hogere WOZ-waarde ook lagere hypotheeklasten opleveren.
Lagere schuld, lagere rente
Hoe lager de hypotheekschuld is ten opzichte van het huis, hoe lager de rente die de bank in rekening brengt. ‘Maar je moet de bank daar wel om vragen,’ zegt financieel specialist Jeroen Wolfsen (52), eigenaar en oprichter van MoneyWise.nl. Wolfsen zet voor EW op een rij hoe dat in zijn werk gaat.
Maar eerst aan hem de vraag: hoe stelt de gemeente de WOZ-waarde eigenlijk vast? ‘De waarde die je nu binnen krijgt, is gebaseerd op de marktwaarde van 1 januari 2022. Van vorig jaar dus. De gemeente gebruikt computerachtige berekeningen, mede gebaseerd op basis van verkochte huizen in de buurt.’
Wolfsen raadt iedereen aan om een kijkje te nemen op wozwaardeloket.nl. Op deze website van de overheid staat de WOZ-waarde van vrijwel elk huis in Nederland, te vinden door eenvoudigweg het adres in te tikken. ‘Je kunt op huizen in de buurt klikken, om te controleren of jouw WOZ-taxatie klopt,’ vertelt Wolfsen.
Geldverstrekkers hanteren opslagen op de rente naarmate de hypotheekschuld stijgt ten opzichte van de waarde van het huis. Elke bank heeft hiervoor zijn eigen methode. Het goedkoopste rentetarief krijg je bij ING als de hypotheekschuld niet hoger is dan 55 procent van de marktwaarde van het huis. Bij een huis van 500.000 euro, moet de openstaande hypotheeklening onder 275.000 euro liggen. De volgende stap bij ING ligt op 60 procent (300.000 euro hypotheek), en zo lopen de opslagen telkens met stappen van 5 procent op naar een schuld-waardeverhouding van 100 procent of meer – de duurste categorie.
Kleine stappen, grote stappen
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen