De Europese Commissie ontvouwde afgelopen woensdag haar plannen voor een digitale euro. Waar die precies voor nodig is, kan de Commissie niet goed uitleggen. Toch is het geen onlogische stap in de monetaire evolutie, schrijft Jeroen van Wensen.
Of er een digitale euro komt en wanneer, is aan de Europese Centrale Bank, schrijft de Europese Commissie op de website over de digitale euro. Toch is de kans groot dat zo’n munt er komt, eenvoudigweg om in de pas te lopen met ontwikkelingen elders in de wereld.
De Europese Commissie ontvouwde het juridische raamwerk waaraan de digitale euro moet voldoen. De verdere technische uitwerking is aan de Europese Centrale Bank. Een hele kluif, en als de munt er al komt, is dat zeker niet voor 2028.
Wat de nieuwe digitale euro vooral ongrijpbaar maakt, is dat de munt in de praktijk niet zal verschillen van de euro waarbij we nu afrekenen met pinpas, mobiele telefoon en andere manieren van giraal overboeken. Ook de betaalrekening met digitale euro’s verschilt niet veel van de betaalrekening met ‘gewone’ girale euro’s.
De commerciële banken, zoals ABN AMRO en ING, stellen straks betaalrekeningen en betaalpassen beschikbaar om in digitale euro’s te kunnen afrekenen. Ook de infrastructuur voor de betalingen zal vermoedelijk worden aangelegd door de commerciële banken, en niet door de centrale bank.
Verschil is theoretisch
Met de nieuwe digitale euro heb je een rechtstreekse vordering op de centrale bank. Met een girale euro heb je een vordering op een commerciële bank. In die zin is een digitale euro vergelijkbaar met contant geld: ook munten en briefgeld zijn direct gedekt door de centrale bank.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen