Voedselwetenschapper en oud-voorzitter Wageningen University Louise Fresco (71) ziet het belang van landbouwexpertise toenemen. ‘Die kennis is belangrijker dan de export van melkpoeder of zaaizaad.’
Al op de middelbare school werd de in 1952 geboren Louise O. Fresco geconfronteerd met honger. ‘Ik zag foto’s van de hongersnood in Biafra en besefte al snel dat honger geen natuurverschijnsel is, maar een gevolg van oorlog of een staat die slecht functioneert.’
Fresco groeide na haar schooltijd en studie uit tot een internationaal bekende autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel. Tot vorig jaar was ze bestuursvoorzitter van de vermaarde Wageningen University & Research, de opleiding in Gelderland waar ze zelf in de jaren zeventig studeerde.
In een hoofdstedelijk café aan de Amstel neemt Fresco zittend achter een kopje gemberthee de tijd om haar nieuwste boek Ons voedsel toe te lichten.
De beelden van de honger in Biafra en de honger die ze later met eigen ogen zag in andere Afrikaanse landen, hebben haar niet meer losgelaten. ‘Het is voor ons in Nederland heel makkelijk om te zeggen “laten we maar wat minder produceren”. Maar ik denk dan altijd aan de landen waarvoor dat geen optie is.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen