Het ledencertificaat van de Rabobank blijft populair bij de particuliere belegger. Nu doet de bank een bod om voor een miljard euro ledencertificaten terug te kopen.
Anders dan ING en ABN AMRO geeft Rabobank geen aandelen uit, maar ledencertificaten. Het hoort bij de coöperatieve vereniging die de boerenleenbank van oudsher is.
Rabobank keert op het certificaat geen dividend uit, maar rente. En de notering van het certificaat is niet in euro’s, maar in procenten. Maar er zijn ook overeenkomsten met aandelen. Zo kan de koers van het certificaat ineens flink dalen of stijgen. En bij een faillissement krijgen certificaathouders, net als aandeelhouders, als laatste hun geld terug. Of sterker: zij zijn hun geld kwijt.
Als zich grote financiële risico’s aandienen, kunnen rente en dividend worden ‘gepasseerd’. Zo mochten tijdens de coronacrisis ING en ABN AMRO op last van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) tijdelijk geen dividend uitkeren, en de Rabobank geen rente.
In de maandelijkse top 25 die DNB bijhoudt van beleggingen door particulieren staat Rabobank (3,4 miljard euro per 31 december 2023) al jaren tweede achter Shell (4,7 miljard euro). De bank is bij particulieren populairder dan ING (2,1 miljard euro) en ABN AMRO (650 miljoen euro) samen.
Rabo kan ledencertificaten makkelijk terugkopen
Rabobank had op 31 december 2023 in totaal voor 7,8 miljard euro aan ledencertificaten uitstaan, waarvan 4,4 miljard euro bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.
Van de zo’n 313 miljoen certificaten die in omloop zijn, wil de bank er ongeveer 37 miljoen euro terugkopen voor maximaal 1 miljard euro. Dat scheelt de bank zo’n 60 miljoen aan te betalen rente per jaar. Rabobank kan dit doen, omdat de bank voldoende kapitaalbuffers heeft. Als Rabobank de ledencertificaten terugkoopt, dalen die buffers heel beperkt en voldoet de bank nog steeds aan alle kapitaalseisen.
Rabo-ledencertificaten verkopen of houden?
Per certificaat biedt Rabobank 27,125 euro. Dat is 108,5 procent. Maandag 29 april sloot het aandeel op 26,50 euro. Beleggers kunnen vandaag, dinsdag 30 april, tot 14.00 uur hun ledencertificaten aanbieden aan de Rabobank via online bankieren of de Rabobank-app. Doen of niet?
‘Voordat Rabobank met dit bod kwam, noteerden de certificaten ongeveer 103,5 procent,’ zegt specialist financiële markten Maarten Mosselman. ‘Het ligt voor de hand dat de koers van de certificaten weer terugvalt na de afwikkeling van het bod op 108,5 procent. Als je een snelle winst wil maken, dan is het zeker een leuk idee om ze te verkopen aan de Rabobank en op een lagere koers weer terug te kopen.’
Maar: ‘Als je certificaten voor de lange termijn hebt, met een fijne rente, dan maakt het bod weinig indruk. Je kunt het dan gewoon negeren, want je verkocht ze ook niet toen de koers op 140 procent stond.’
Flinke rente op ledencertificaten
Mogelijk bieden beleggers grootschalig hun ledencertificaten aan. ‘Stel dat 2 miljard euro aan certificaten wordt aangemeld, dan krijg je maar de helft van je aanmelding,’ zegt Mosselman. Hij tekent daarbij aan dat de Rabobank particuliere beleggers voorrang zegt te geven boven institutionele beleggers.
De rente van deze ledencertificaten is 6,5 procent bij een koers van 100 procent. Bij een koers van 108,5 procent is de effectieve rente (6,5 gedeeld door 1,085 =) 5,99 procent, rekent Mosselman voor.