Deze uitdagingen staan nieuw directielid Gita Salden te wachten bij DNB

Gita Salden treedt 1 juni toe tot de directie van De Nederlandsche Bank (DNB). Beeld: Sanne Bas

Gita Salden komt als kersvers directielid van DNB aan het hoofd te staan van de divisie die toezicht houdt op pensioenfondsen. Welke uitdagingen moet zij te lijf?

Gita Salden treedt 1 juni toe tot de directie van De Nederlandsche Bank. Wat gaat ze doen?

Bij de centrale bank moet ze met belangrijke portefeuilles aan de slag. Ze komt er aan het hoofd te staan van de divisie die toezicht houdt op pensioenfondsen en verzekeraars. Zijn die grote institutionele beleggers in staat om hun verplichtingen aan deelnemers en klanten na te komen?

Ook zal ze leidinggeven aan de afdeling ‘Horizontale Functies en Integriteit’. Die houdt zich onder meer bezig met het toetsen van bestuurders: zijn ze kundig en integer genoeg?

Hoe zag Saldens loopbaan er tot nu toe uit?

In 2018 werd Gita Salden CEO van BNG, de Bank Nederlandse Gemeenten met een balanstotaal van 115 miljard euro, die leningen verstrekt aan onder meer gemeenten, zorg instellingen en woningbouwcorporaties.

Eerder had Salden een veelzijdige carrière bij het ministerie van Financiën. Tijdens de kredietcrisis werkte ze als hoofd Financiële Stabiliteit. Op dat gebied werd ze ook de Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Later was ze op het ministerie plaats vervangend thesauriergeneraal en directeur Financiële Markten.

En wat weten we over haar privéleven?

Niet veel. Salden vertelde in de podcast Leaders in Finance dat ze vaak Het Financieele Dagblad leest – niet een heel vreemde keuze – en doordeweeks in Den Haag woont. In het weekend zit ze bij haar partner in Zuid-Limburg, waar ze, als het even kan, het liefst ‘de berg opgaat’. Toen haar moeder hoorde over Saldens nieuwe functie bij BNG, zei die: ‘Dan stap ik over, dan ga ik daar ook bankieren.’ Waarop Salden moest antwoorden dat dit voor haar helaas niet mogelijk was.

De Nederlandsche Bank houdt toezicht op ongeveer 180 pensioenfondsen. Dat klinkt als een zware taak.

Ja, zeker nu. Vanwege de nieuwe pensioenwet moeten de fondsen de komende jaren zo’n 1.500 miljard euro aan pensioenvermogen – verdeeld over miljoenen werknemers en gepensioneerden – omzetten (invaren) naar nieuwe pensioenvormen.

De sector heeft daar de grootste moeite mee. Pensioenfondsen hebben bijvoorbeeld hun gegevens niet volledig op orde, of hun ICT-systemen kunnen de operatie niet aan. Sinds het parlement instemde met de Wet toekomst pensioenen, is de datum waarop de pensioenen moeten zijn omgezet, al een paar keer uitgesteld.

Aan Gita Salden de taak om erop toe te zien dat deze monsterklus tot een goed einde wordt gebracht.