Premium Lock Cashen in Brussel: zo rijkelijk worden EU-bobo’s beloond

24 mei 2024Leestijd: 2 minuten
Ursula von der Leyen, Charles Michel en Josep Borrell hoeven niet op een houtje te bijten. Beeld: Dario Pignatelli/European Council Press Service/AFP

Medewerkers van de Europese Unie worden vaak voor Brusselse bobo’s versleten. Met dikke salarissen zouden ze wat af tafelen in de Europese hoofdstad. EW zet de salarissen van de medewerkers van de Europese instellingen op een rij.

De top verdient uiteraard goed. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, krijgt een salaris dat zo’n twee keer hoger is dan dat van de Nederlandse minister-president.

Samen met Koen Lenaerts, president van het ­Europese Hof voor Justitie, en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, vormt Von der Leyen de club van topverdieners.

Zij worden op de voet gevolgd door de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell. De ploeg van Von der Leyen, de Commissarissen, volgt op enige afstand van Borrell en de baas zelf.

Het salaris van andere Brusselse bewoners varieert. De toplobbyisten in dienst van grote bedrijven verdienen algauw zo’n anderhalve ton, bleek in 2020 uit onderzoek van het headhuntersbureau Dober Partners.

Dat is minder dan het topsalaris van Commissie-ambtenaren, maar slechts een select clubje van 40 personen verdient dat maximum. De overige circa 40.000 ambtenaren die voor de Europese Unie werken, ontvangen het salaris van een kantoormedewerker.

De toppers van de Commissie verdienen ook aanmerkelijk beter dan de hoogste twee topambtenaren die Nederland vertegenwoordigen bij de NAVO en de Europese Unie.

Deze Permanent Vertegenwoordigers krijgen wel het topsalaris uit de cao van de rijksoverheid. Op maandbasis komt dat overeen met de verdiensten van Europarlementariërs, die maandelijks bruto zo’n 10.000 euro verdienen.

Al krijgen de leden van het Parlement ook nog allerlei ondoorzichtige onkostenvergoedingen voor diners en overnachtingen. Daarmee kan het salaris flink oplopen en is de kritiek op de bobo’s toch weer te rechtvaardigen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw