30 onder 30: dit zijn de meest beloftevolle jongeren uit het bedrijfsleven

14 juni 2024Leestijd: 3 minuten
Advocaat Sophie Kuijpers staat in de 30 onder 30. Beeld: Guido Benschop

Elk jaar selecteert EW de 30 onder 30: beloftevolle jongeren die ons goedgeluimd stemmen voor de toekomst van Nederland. Die worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Deel 2 van 2024: bedrijfsleven.

Mathijs Gast

Techondernemer

Leeftijd 29

Opgegroeid in Akersloot

Studie Bachelor bedrijfskunde en fiscaal recht, master Business Information Management en master fiscaal recht (Erasmus Universiteit)

Bijzonder omdat hij twee techbedrijven heeft opgezet. Zijn eerste bedrijf Ciphix, dat softwarerobots aanbiedt, heeft hij verkocht. Naarmate het bedrijf groeide, veranderde zijn rol. ‘Ik was meer bezig met managen, in plaats van ondernemen.’ Samen met zijn compagnon besloot hij de boel te verkopen en richtte hij een nieuw bedrijf op: Freeday. Ook dat levert softwarerobots, maar nu bouwen ze die zelf. ‘We willen hét uitzendbureau voor “digitale medewerkers” worden.’ Ondernemen doet Gast ­samen met Marcus Groeneveld. Het duo wil de ­komende veertig jaar samen blijven ondernemen.

Beeld: Guido Benschop

Wes Beuvink

Scout bij AC Milan

Leeftijd 25

Opgegroeid in Oldenzaal

Studie –

Bijzonder omdat hij scout is bij voetbalclub AC Milan. Bijna vier jaar was Beuvink hoofd-profscouting bij FC Groningen. Dit jaar maakt hij de stap van het tweede niveau van Nederland naar het hoogste niveau van Italië. Hij begon zijn carrière op sociale media en maakte videoanalyses voor website Tussen de Linies. Daarna was hij actief voor scoutingbedrijf SciSports, dat samenwerkte met onder anderen de internationals Wout Weghorst en Memphis Depay. Via SciSports kwam Beuvink in beeld bij FC Groningen.


Beeld: Jeanette Huisman

Emei Tan

Business manager bij ABN AMRO

Leeftijd 28

Opgegroeid in Rotterdam

Studie Bachelor bestuurs- en organisatiewetenschappen (Universiteit Utrecht), master in strategisch management (Erasmus Universiteit)

Bijzonder omdat ze snel opklimt binnen ABN AMRO. Na een traineeship was Tan strategieconsultant. Nu is ze als business manager de rechterhand van ABN AMRO’s Chief Digital Officer. Tan denkt mee over digitalisering en bereidt vergaderingen voor. ‘De bank zit in een digitale transitie. Dat is uitdagend. Ik vind het ook leuk om maatschappelijke waarde toe te voegen en de status quo uit te dagen.’ Ze is ook toezichthouder bij het Maritiem Museum in Rotterdam.


Beeld: Jeanette Huisman

Armin Vahabian

Oprichter van fastfoodketen Fat Phill’s

Leeftijd 28

Opgegroeid in Amsterdam

Studie Commerciële economie (niet afgerond)

Bijzonder omdat hij na een reis door de Verenigde Staten besloot een eigen fastfoodketen te beginnen. Na tal van andere ondernemingen had Vahabian nu eindelijk zijn succes te pakken en inmiddels heeft Fat Phill’s zestien filialen. ‘Ik ben al vanaf mijn dertiende bezig met ondernemen. Ik organiseerde toen kleine evenementen. Voor Fat Phill’s had ik onder meer een bedrijf in natuurstenen en een poké-bowl-zaak.’ Vaha­bians droom is om zijn fastfoodketen uit te breiden naar de Verenigde Staten – het walhalla voor de fastfoodbranche.


Nikki Trip

Specialist duurzaamheid bij AF Advisors & voorzitter JIIp

Leeftijd 27

Opgegroeid in Hilversum

Studie University College Maastricht en een master Global Business & ­Sustainability (Erasmus Universiteit)

Bijzonder omdat ze de pensioensector scherp houdt. Pensioenen kunnen volgens haar een grotere rol spelen op het gebied van duurzaamheid en welvaart. Ze schreef een afstudeerscriptie over de rol van jongeren in de pensioensector. Nu adviseert ze financiële instellingen over duurzame beleggingen en is ze voorzitter van JIIP, voor jongeren in de pensioensector. Trip spreekt bovendien pensioenbestuurders aan en stelt vragen. En ze wil zo snel mogelijk zelf bestuurder worden bij een fonds. ‘Alle benodigde trainingen en cursussen heb ik gedaan. Nu ben ik aan het solliciteren, en lijken fondsen mij serieus te nemen. In 2024 moet het gaan lukken.’

Beeld: Jeanette Huisman

Beeld: Guido Benschop

Sophie Kuijpers

Advocaat, spreker en bestuurder bij stichting Blikverruimers

Leeftijd 28

Opgegroeid in Amsterdam

Studie Bachelor rechtsgeleerdheid, master privaatrecht (Universiteit van Amsterdam)

Bijzonder omdat ze zich als advocaat inzet voor meer maatschappelijk ondernemingsrecht. Al in haar studietijd was Sophie Kuijpers gegrepen door klimaatverandering. Nu is het haar focus in haar werkende leven; ze houdt zich bezig met duurzaamheidsontwikkelingen in het ondernemingsrecht. Een activist vindt ze zichzelf niet, wel missiegedreven. ‘Het zou niet bij mij passen om van 9 tot 5 alleen maar andermans ideeën uit te voeren.’ Met die missie werkt ze als advocaat voor haar eigen kantoor: De Zaak van Advocaten. Ze heeft een column bij BNR Nieuwsradio, won de Young Talent Award van nieuws­platform Advocatie en mag als spreker graag de oude garde wakker schudden. ‘Ik denk namelijk dat bestuurlijk Nederland voor ambitieuzer klimaatbeleid wel wat meer jonge geesten kan gebruiken.’

Lees ook: dit zijn de meest veelbelovende jongeren in politiek en bestuur

Morgen verschijnt deel 3 van de 30 onder 30: wetenschap