Is aardgas in Nederland duurder of goedkoper dan gemiddeld in de EU?

22 juni 2024Leestijd: 2 minuten
Ingebruikname drijvende LNG-fabriek in de Eemshaven. Beeld: Siese Veenstra/ANP

Is aardgas in Nederland duurder of goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie (EU)? Daar zijn twee antwoorden op te geven, blijkt bij analyse van cijfers van statistiekbureau Eurostat over de tweede helft van 2023.

Nederland is een gasland bij uitstek. Eerst was er de ontdekking van het Groninger gasveld, waarna een uitgebreide gas-infrastructuur werd aangelegd. Vervolgens kwam het idee om opslagplaats en draaischijf te worden voor aardgas in Europa, de zogeheten gasrotonde. Onderdeel daarvan was een terminal in Rotterdam voor aanvoer van vloeibaar aardgas (lng) uit de rest van de wereld. In 2022 werd, na de Russische inval in Oekraïne, razendsnel een tweede terminal gebouwd in de Eemshaven.

Alle ingrediënten zijn er dus om efficiënt aardgas binnen te krijgen en te transporteren. En dat heeft resultaat. De gemiddelde gasprijs (vóór belastingheffing) bedraagt 8 cent per kilowattuur (kWh), omgerekend zo’n 80 cent per kubieke meter gas. De gemiddelde prijs in de EU is zo’n 10 procent hoger, bijna 9 cent per kWh.

Maar dan komt de fiscus. In de EU verhoogt die de gasprijs gemiddeld met 26 procent, in Nederland met liefst 87 procent, valt te berekenen met de Eurostat-cijfers. Zo komt de prijs uit op zo’n 1,50 euro per kuub, 33 procent meer dan het gemiddelde van 1,13. Alleen de Zweden (die nauwelijks gas gebruiken) en de Ieren (die één gasveld hebben en verder afhankelijk zijn van Britse import) betalen meer. Naast de Nederlander raakte ook de Belastingdienst verslaafd aan gas.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.