Nederlanders werken langste door in EU, maar wel veel in deeltijd

08 augustus 2024Leestijd: 1 minuut
Beeld: Laurens van Putten/HH/ANP

In geen enkel land in de Europese Unie wordt zo lang doorgewerkt als in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Nederlanders werken gemiddeld 43,7 jaar. De eerstvolgende op de lijst is Zweden, waar met 43,1 jaar ruim een half jaar korter wordt doorgewerkt.

Het Europees gemiddelde ligt met 36,9 jaar aanzienlijk lager. Vooral de Zuid-Europese landen halen het gemiddelde omlaag. Opvallend aan de cijfers van Eurostat is ook dat de drie landen die wel zijn meegenomen in de berekening maar niet tot de EU behoren – Noorwegen, Zwitserland en IJsland – veel hoger scoren dan het Europees gemiddelde.

In het algemeen werken mannen langer door dan vrouwen. Nederlandse mannen voeren met 45,7 gewerkte jaren de ranglijst aan. Wederom gevolgd door Zweden (44,1 jaar).

Ook de Nederlandse vrouwen scoren hoog, met gemiddeld 41,5 gewerkte jaren. Zij moeten alleen de Zweedse vrouwen voor zich dulden. De arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen leidt geregeld tot gefronste wenkbrauwen. Liefst 60 procent van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd. Het Europees gemiddelde ligt nog niet op 30 procent.

Daartegenover staat dat Nederlandse vrouwen samen met de Zweedse vrouwen het langst doorwerken. Daarin staat Nederland toch weer op één.