Uw spaargeld is een goudmijn voor Nederlandse banken, maar mag u mopperen?

19 augustus 2024Leestijd: 2 minuten
Een ING-filiaal op het Rokin. Beeld: Kim van Dam/HH/ANP

ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank staan er niet al te positief op door de lage rente die zij hun spaarders vergoeden.

Marktleider ING hanteert begin augustus voor zijn Oranje Spaarrekening een rente van maximaal 1,5 procent, terwijl ING van de Europese Centrale Bank 3,75 procent rente krijgt vergoed als zij daar het spaargeld stalt. Dat verschil van 2,25 ­procent draagt bij aan de hoge winsten van de bank – met 7,3 miljard euro winst was 2023 een van de beste jaren voor ING.

Deze goudmijn voor de bank leidt niet alleen tot scheve gezichten bij ­klanten. Ook toezichthouder Autoriteit Consument & Markt meent dat de spaarder wordt uitgekleed. De marktmeester stelde tal van maatregelen voor om ­banken in het gareel te krijgen, met een overheid die banken mag ­verplichten om de rente te verhogen als ­ultiem dwangmiddel.

Lage bankkosten in Nederland

Wat van al het geklaag en de maatregelen ook waar moge zijn – tip: boek spaargeld over naar een solide bank die wel een acceptabele rente vergoedt – qua kosten voor de betaalrekeningen valt er voor de Nederlander weinig te mopperen.

Die liggen op zo’n 35 euro per jaar, terwijl Fransen en Duitsers jaarlijks meer dan 80 euro kwijt zijn voor het aanhouden van een betaalrekening bij hun bank. Gemiddeld zijn de kosten in de ­eurozone 42 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Bastiaan Overvest van het Centraal Planbureau, in juli gepu­bliceerd op de website voor economen ESB.

Overvest keek per euroland naar de kosten van een betaalrekening bij één grote bank. Voor Nederland was dat ­Rabobank. Die heeft de kosten intussen kennelijk wel wat verhoogd. De goedkoopste betaalrekening kostte er in augustus 38,40 euro per jaar.

Vergelijken bleek niet makkelijk, want elk land heeft zo zijn eigenaardigheden. In Malta is het aanhouden van een rekening gratis, maar de bank rekent wel kosten voor elke transactie – dan kan goedkoop toch duurkoop blijken.