Steeds meer Nederlanders beleggen: dit zijn de mogelijkheden

22 augustus 2024Leestijd: 4 minuten
Steeds meer jongeren beginnen met beleggen. Beeld: Jaap Arriens/HH/ANP

Banken zien steeds vaker dat hun spaarders ook willen beleggen. Waarom willen zij dat? En moet beleggen per se via uw bank?

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) staat er bijna 481 miljard euro aan Nederlands spaargeld op de rekening. Een ongekend bedrag, al zegt dat misschien niet zo veel dat in een land dat elk jaar een nieuw spaargeldrecord vestigt.

Banken zien dat veel spaarders willen beleggen, meldt DNB ook. Waarom willen zij dat, en moet beleggen via uw bank?

Nederlanders bekend om spaardrift

In het buitenland staan Nederlanders bekend om hun spaardrift en hun terughoudendheid als het gaat om riskantere vormen van vermogensbeheer, zoals beleggingen. Terwijl beleggen in de Verenigde Staten de norm is – minstens 62 procent van de volwassenen heeft er aandelen – belegt in Nederland volgens toezichthouder Autoriteit Financiële Markten maar een kwart van de volwassenen.

Er is dus nogal wat veranderd sinds de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602 in Amsterdam als eerste verhandelbare aandelen uitgaven. Toch lijkt de ‘VOC-mentaliteit’ in opmars. Volgens onderzoek van Nibud (2021) belegt 42 procent van de achttien- tot dertigjarigen. Beleggen is hip onder jongeren: TikTok en Instagram staan vol met filmpjes van zogeheten finfluencers, die al dan niet betrouwbaar financieel advies geven.

Een belangrijke reden voor oudere spaarders om een (gedeeltelijke) overstap naar beleggen te overwegen, is de lage stand van de spaarrentes. Vooral ‘vermogende spaarders’, met meer dan 50.000 euro op hun rekening, steken hun geld liever in beleggingen of crypto, bleek vorig jaar uit een peiling van EenVandaag. Geen gekke keuze: wie in 2014 instapte in de populaire S&P 500-index, zag in tien jaar zijn portfolio bijna verdrievoudigen in waarde.

Beleggen toegankelijker

Naast vanwege de lage spaarrentes, betreden meer niet-professionals de aandelenmarkt omdat beleggen toegankelijker is geworden. Dit zijn de meest gangbare opties:

1. Beheerd beleggen via uw bank

De meeste grote banken bieden de mogelijkheid om te beleggen. Ze richten zich voor een groot deel op beginners. ‘Vind je starten met beleggen spannend? Dat is volstrekt normaal!’ schrijft ING op zijn informatiepagina over beleggen.

Een populaire optie bij banken is dan ook beheerd beleggen: de klant geeft aan hoeveel risico hij wil nemen, en op basis daarvan beleggen specialisten van de bank zijn geld. De klant heeft dan geen omkijken meer naar zijn beleggingsportefeuille.

Grote Nederlandse banken verdienen goed aan de commissies die zij rekenen voor hun beleggingsdiensten, bleek onlangs uit hun halfjaarcijfers. Zo stegen de inkomsten uit commissies bij ING met 10 procent, vooral doordat er meer beleggende klanten bijkwamen.

Die commissies zijn wel een nadeel van beheerd beleggen bij banken. Bij zogeheten brokers (bemiddelaars) betaal je geen servicekosten, of pas na een tijdje, meldt de Consumentenbond. Qua kosten komen moderne brokers als DeGiro en Lynx in onderzoeken dan ook beter uit de bus dan banken.

Toch vallen de kosten van beleggen via een bank doorgaans wel mee, zegt Johan Brinkman, hoofdredacteur van Beleggers Belangen. De kosten hangen vooral af van het aantal transacties dat een belegger doet. ‘Als je alleen in goedkope en makkelijk toegankelijke producten wilt beleggen en niet of nauwelijks transacties doet, kun je dat best bij je eigen grootbank doen.’

2. Beleggen in indexfondsen via bank of broker

Een goede optie voor wie niet alles aan de adviseur wil overlaten, maar geen zin of tijd heeft om zich te verdiepen in losse aandelen, is het beleggen in indexfondsen, ook wel ‘ETF’s’ of ‘trackers’ genoemd. Deze fondsen proberen niet de markt te ‘verslaan’ – wat hogere rendementen kan opleveren, maar met grotere risico’s gepaard gaat – maar volgen een beursindex, zoals de Amsterdamse AEX.

Beleggen in indexfondsen kan zowel via een bank als via een broker. Veel beleggers combineren beide opties, ook met het oog op spreiding van risico’s. ‘Wij raden actieve beleggers altijd aan twee portefeuilles aan te houden,’ zegt Johan Brinkman. ‘Eén bij de eigen grootbank en één bij een gespecialiseerde broker, ook omdat het aanbod van beschikbare aandelen en andere instrumenten daar doorgaans veel groter is.’

3. Zelf beleggen in aandelen

Zelf beleggen in aandelen wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Mede onder invloed van finfluencers ‘verslaan’ zij liever de markt dan dat zij investeren in een indexfonds. Dat vergt, naast een flinke dosis geluk, continu grondig onderzoek naar de bedrijven waarin je je geld investeert. De Amerikaan Warren Buffett, een van de succesvolste beleggers aller tijden, stelt in The Little Book of Common Sense Investing dat verreweg de meeste beleggers het beste af zijn met een indexfonds met lage servicekosten.

Wilt u zich toch aan meer exotische producten wagen? De lagere transactiekosten en het grotere aanbod maken het aantrekkelijk om een account te openen bij een gespecialiseerde broker, zegt Johan Brinkman.