In de Troonrede sprak de Koning expliciet waardering uit voor ondernemers, in de Miljoenennota valt te lezen dat kabinet het vestigingsklimaat wil verbeteren. Het kabinet-Schoof wil lastenverlichting, minder regeldruk en voorspelbaarder beleid voor ondernemers. De belangrijkste plannen opgesomd.
Regeldruk
Een grote zorg van het bedrijfsleven is het groeiende aantal regels. Daar wil het kabinet met verschillende maatregelen wat aan doen. Bij nieuwe voorstellen moet al vroeg het Adviescollege Toetsing Regeldruk worden ingeschakeld. Daarnaast komt er een ‘regeldrukmonitor’. En er zullen geen koppen, oftewel specifiek Nederlandse regels, worden toegevoegd aan Europese wetgeving.
Vestigingsklimaat
Om ondernemers meer zuurstof te geven, draait het kabinet verscheidene geplande versoberingen van fiscale regels terug. Het gaat onder andere om de expatregeling. Die gebruiken bedrijven om hoogopgeleid internationaal talent te werven. Nu hoeven expats vijf jaar lang geen belasting te betalen over 30 procent van het brutoloon. Dat moest worden afgebouwd naar 10 procent, maar het wordt nu 27 procent.
De mkb-winstvrijstelling blijft onaangetast. Het gaat om een aftrekpost die de winst lager maakt dan deze in werkelijkheid was, waardoor de ondernemer minder belasting betaalt. Ook schrapt het kabinet de verhoging van de energiebelasting en de tariefverhoging in box 2. De CO2-heffing voor de industrie zou worden verhoogd, maar dat wordt teruggedraaid.
Financiering
Het moet voor ondernemers makkelijker worden om financiering te verwerven. Daarom komt er een ‘financieringshub’ onder de vlag van de Kamer van Koophandel. Vooral ondernemers in het mkb die behoefte hebben aan kleine kredieten, kunnen daar straks terecht, voor advies en doorverwijzing naar een financier.
Personeelstekorten
Bedrijven kampen met grote personeelstekorten. Het kabinet wil onbenut potentieel aanboren en deeltijders bewegen meer te gaan werken. Ook moet er betere afstemming tussen werkgevers en werknemers komen, zodat werknemers zo goed mogelijk functioneren en de productiviteit omhooggaat. Dat kan met zogeheten ‘ontwikkelpaden’. Arbeidsmigratie heeft volgens dit kabinet vooral positieve gevolgen in hoogproductieve sectoren.
Pijnpunten: innovatie en btw-verhoging
Een pijnpunt is het geld dat dit kabinet voor innovatie uittrekt. Hoewel er veel over wordt gesproken en het kabinet de ambitie heeft uitgesproken dat Nederland terugkeert onder de vijf meest concurrerende landen, gaat er minder geld naar kennis en innovatie. Invest-NL krijgt 900 miljoen euro extra, Invest International 100 miljoen euro. Het geld is bestemd voor innovatieve start-ups en scale-ups. Maar dat weegt niet op tegen het verdwijnen van het Nationaal Groeifonds.
Verder stelt het kabinet extra geld beschikbaar voor subsidies vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat is een belastingvoordeel voor bedrijven die innoveren. Het budget wordt met 140 miljoen euro verhoogd naar 1,5 miljard. Maar als Nederland weer in de top-5 wil komen, is het nodig om veel meer te investeren in het toekomstige verdienvermogen.
Een van de meest bekritiseerde plannen is de verhoging van de btw op cultuur, sport en hotels. Die gaat omhoog van 9 naar 21 procent. Hotelovernachtingen, voetbalwedstrijden en ook boeken worden dus flink duurder.
Dit vinden ondernemers van de kabinetsplannen
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, zei onlangs dat ze gematigd positief is over de plannen. Erik Ziengs, voorman van ondernemersorganisatie ONL, ziet in de plannen ‘liefde voor ondernemerschap’.
Ondernemers zelf zijn nog afwachtend. In een peiling van VNO-NCW zei bijna de helft van de ondervraagden wel het idee te hebben dat het kabinet-Schoof zich zal inzetten voor ondernemers in het algemeen. Maar er is niet veel vertrouwen dat het hun grootste problemen zal verhelpen. Dit kabinet zal zich eerst moeten bewijzen.
In het najaar komen ondernemers en politici bij elkaar op een speciale top over het ondernemersklimaat.