Je eigen droomhuis bouwen in een jaar: zo doe je dat

10 oktober 2024Leestijd: 12 minuten
WikiHouse woningen in Almere Buiten. Beeld: Ramon van Flymen

Voor starters en senioren is zelf bouwen een uitkomst. Het kan goedkoper zijn dan kopen en je woont in een uniek huis. Wel vergt het stalen zenuwen en veel hulp.

Zelf een huis bouwen. Met een indeling die helemaal bij je past. Een grote keuken, een mooie studeerkamer, een logeerkamer voor de studerende kinderen. Het kan een droom zijn. Tegelijk kan het zorgen voor slapeloze nachten als aannemers niet komen opdagen of cruciale aansluitingen verkeerd aanleggen, of als de gemeente voortdurend alle plannen afkeurt. Wie zelf een huis bouwt, moet dus stalen zenuwen hebben.

Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voorziet in verlichting van zulke zorgen. CPO’s zijn groepen van vijf tot twintig opdrachtgevers, veelal senioren of starters, die op maat gemaakte huizen voor zichzelf willen (laten) bouwen. Zo verdeel je de zorgen. Een huis bouwen via een CPO is ook goedkoper dan een huis kopen. Wel kost het tijd om tot overeenstemming te komen met je medebouwers. CPO’s zijn in opmars en inmiddels goed voor eenderde van de zelfgebouwde huizen.

Steeds minder woningen in opdracht van particulieren gebouwd

‘Het is lastig om klanten te overtuigen om zelf te bouwen,’ zegt adviseur Danny Bal (35) van bouwbedrijf Kamphuis uit Geesteren, dat bouwt voor particulieren. Het Overijsselse bedrijf zag de zelfbouwmarkt de laatste jaren krimpen. ‘Dat komt vooral door de gestegen hypotheekrentes, de hogere bouwkosten en groter wordende schaarste aan locaties.’

Klanten doen nu aan ‘shoppen’, zegt Bal. Vroegen ze eerder hoe snel de aannemer kon beginnen met bouwen, nu letten ze goed op de prijs en wat ze daarvoor krijgen.

De cijfers laten de teruggang zien. In 2021 werden nog bijna 10.000 huizen in opdracht van particulieren gebouwd. Dit daalde naar 7.500 in 2022 en 6.000 in 2023, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw.

Bouwbedrijf Kamphuis bouwt zo’n 35 tot 40 huizen per jaar voor particulieren. Afhankelijk van de grootte van het huis, is de prijs tussen de 350.000 en 450.000 euro. De prijs van de kavel komt daar nog bovenop.

Hoe nieuwbouw in het slop raakte

Door stijgende kosten en ruimtegebrek raakte de nieuwbouw in het slop. In 2023 werden zo’n 73.000 nieuwe huizen gebouwd, terwijl er minstens 100.000 nodig waren. Een nieuwbouwhuis in Nederland kost gemiddeld 86.000 euro meer dan een vergelijkbare bestaande woning. Zelfbouw maakt dit verschil minder groot.

Kamphuis bouwt vooral in Oost-­Nederland, met name ‘schuurwoningen’. Dat klinkt sober, maar het zijn moderne huizen met een donkere, houten gevelbekleding. Zulke huizen ‘moeten niet te veel opvallen en vooral opgaan in het landschap,’ vat Bal de smaak van zijn klanten samen. De huizen zijn voorzien van alle gemakken, gasloos en perfect geïsoleerd. ‘Wij bouwen heel traditioneel,’ zegt Bal. De bouwtijd is doorgaans acht maanden.

Bal was vroeger zelf metselaar en ziet dat er veel is veranderd in de zelfbouw. ‘Vroeger kende iedereen wel mensen uit de bouw, en die kwamen dan helpen. Zij hielpen jou, en omgekeerd. Zo’n huis bouwde je samen met kennissen en vrienden.’

Maar inmiddels zijn de regels zo uit­gebreid en de installaties zo complex, dat er van de zelfbouwer nogal wat wordt ­gevraagd. Er is hulp nodig van een ar­chitect, een aannemer, een installateur. En veelal ook nog van een procesbegeleider, die vergunningen regelt bij de gemeente en zorgt dat wat de opdrachtgever vraagt ook wordt geleverd. Binnen het budget.

Zelf je huis bouwen met een dikke IKEA-handleiding

Je eigen huis helemaal zelf bouwen, zonder aannemer, blijft natuurlijk het goedkoopst. Architect Vincent Muller (48) uit Leiden is dan ook gefascineerd door zogeheten WikiHouses: duurzame, houten zelfbouwhuizen die met ­modules op maat vallen samen te ­stellen. Muller heeft dit van oorsprong Britse concept aangepast aan de Nederlandse eisen, met wat bredere en ruimere huizen.

Muller maakt de tekeningen. De bouwers bestellen de op maat gezaagde houten delen en alle andere noodzakelijke materialen, en bouwen het huis zelf. Het lijkt op spelen met lego, met een dikke IKEA-handleiding. In september werd een wijkje in Almere met 27 van zulke huizen feestelijk geopend.

Het WikiHouse-concept kent een open source-aanpak. Het technische systeem, de rapportages en de tekeningen zijn voor iedereen toegankelijk en beschikbaar. Vincent Muller ziet erop toe dat het huis voldoet aan alle regels uit het bouwbesluit. Veel eigenaren van de huizen in Almere bouwden hun huis met vrienden en kennissen. Een loodgieter of timmerman in de familie of vriendenkring is dan handig. In je eentje kun je zo’n huis niet bouwen, zegt architect Muller. Sommige bouwers huren voor bepaalde onderdelen van het huis een aannemer in, maar dan wordt de bouw wel duurder.

Hans Klanker bouwt zeker een jaar aan zijn WikiHouse. Beeld: Ramon van Flymen

Muller wijst erop dat een WikiHouse geen tiny house is. De oppervlakte van de huizen in Almere loopt uiteen van 45 tot 103 vierkante meter. ‘Wij hebben een constructie met muren die meer dan 30 centimeter dik zijn. Dat neemt bij een tiny house te veel ruimte in. Een WikiHouse is ook helemaal biobased met natuurlijke isolatiematerialen.’De bouwer moet de badkamer en de keuken wel zelf bestellen en plaatsen. In Almere deed de snelste een half jaar over de bouw, de langzaamste drie jaar.

Het idee is dat je met zo’n modulair zelfbouwhuis 25 procent van de bouwkosten bespaart. Toen het project in ­Almere begon, kostte het goedkoopste WikiHouse 170.000 euro en het duurste 340.000 euro, inclusief kavel. Nu zou dat veel duurder zijn.

‘De ontwerpen die ik maakte, waren vrij basic,’ zegt Muller. ‘Maar er zijn altijd mensen die een gouden toiletpot willen of een mooiere voorgevel.’

Gemeenten geven mondjesmaat grond uit

Naast door de gestegen bouwkosten, wordt er minder zelf gebouwd doordat gemeenten maar mondjesmaat de grond uitgegeven voor zelfbouw. Maar er is een uitweg, zegt Pieter Bijker (55) van bouwbegeleider MooiThuis. Voor een van de CPO-projecten die hij begeleidde, werkte hij samen met Ton Tempelman (65) die in het Drentse Wateren een oud schoolgebouw kocht – met tuin van 4.000 vierkante meter – en liet ombouwen tot negen woningen. De jongste bewoner is 55 jaar, de oudste 72 jaar. Er zijn een logeer­appartement, een gezamenlijke woonkamer en keuken. Niet dat ze al samen tv-kijken. Ze moeten nog een beetje aan elkaar wennen, zegt Tempelman lachend. Het goedkoopste huis was 260.000 euro, het grootste 420.000 euro.

Bijker wijst erop dat ook starters via een CPO aan hun huis kunnen komen. Hij weet de weg in de noordelijke provincies en Gelderland, en kent de bouw­ambtenaren en de provinciale bestuurders. ‘Ze willen vaak echt iets doen voor starters,’ zegt hij. ‘Maar dan moet de gemeente wel de grondprijs wat lager houden.’ Bal van bouwer Kamphuis herkent dat. ‘Wat de klant meer moet uitgeven aan de kavel, kan hij minder besteden aan de woning.’

Op het Centrumeiland op IJburg is 70 procent zelfbouw. Beeld: Ramon van Flymen

Marcel Kastein (64) van adviesbureau De Regie begeleidt vooral CPO-projecten in West-Nederland. ‘Eén huis is voor ons niet te doen, maar vijf tot twintig wel. Dan heb je schaalvoordelen.’ Soms gaat het om luxe huizen die door meerdere opdrachtgevers zijn bedacht. Zoals in het Amstelkwartier in Amsterdam, waar zelfbouwhuizen gemiddeld 1,5 miljoen euro kostten. In Den Haag begeleidde Kastein dan weer een project van veertig appartementen voor starters. Door de stijgende bouwkosten – 25 tot 30 procent in de laatste jaren – moest er tijdens de bouw nog een 41ste appartement bij komen om de kosten te dekken. Zo werd een opslagruimte toch een woonruimte. ‘Je moet creatief zijn,’ zegt Kastein.Hij hamert op het belang van goede communicatie met zo’n bouwgroep. ‘De een wil een huis van 200 vierkante meter, de ander een van 100 vierkante meter. Dan komt de rekening van de architect, en die moet je dan verdelen. Dat zorgt altijd voor discussie: niemand wil precies hetzelfde als de buurman, en hoe verreken je het meerwerk? Ook het toewijzen van de woningen binnen zo’n project zorgt vaak voor conflicten.’

Tempelman: ‘Je kunt beter niet met je vrienden in een CPO stappen. Er is altijd gedoe. Met je vrienden moet je een biertje drinken, niet samen zo’n huis bouwen.’

Wat voor mensen doen aan zelf bouwen? Zelfbouwadviseur Danny Bal: ­‘Opdrachtgevers zijn meestal tussen de ­veertig en zestig jaar. Ze hebben goed ­geleefd, zijn zuinig geweest en willen vaak nog één stap maken. Ze willen een levensloop­bestendig huis.’ Bijvoorbeeld met een bredere deurdoorgang, zodat ze met rolstoel en rollator overal kunnen komen, zonder drempels en verdiepingen.

Op IJburg zorgen hogere bouwkosten voor tragere bouw. Beeld: Ramon van Flymen

Klagen tijdens het bouwproces

Starters klagen zelden tijdens het bouwproces. Ze zijn al dolblij dat ze een huis kunnen krijgen, zeggen bouwbegeleiders Bijker en Tempelman. Het zijn vooral de ouderen, die met de overwaarde uit hun huidige huis makkelijk een zelfbouwhuis kunnen betalen, die struikelen over elke molshoop.

Senioren zeggen wel dat ze kleiner willen wonen. Maar als de architect aan de slag gaat, willen ze toch een woning van 150 vierkante meter, met twee lagen en drie slaapkamers. ‘Dan zijn ze verbaasd dat ze op een totaalprijs van 5 ton uitkomen,’ zegt Tempelman.

Bijker wijst erop dat babyboomers vlak na de oorlog zijn geboren, en zijn opgegroeid met weinig geld en de boodschap dat ze zuinig moeten zijn. Hun huidige huis is afbetaald en veel waard geworden. ‘Toch zijn ze net zo bang om hun geld uit te geven als toen ze jonger waren.’

Waarom zelfbouw vaak onmogelijk werd gemaakt

‘Bij een CPO leer je je aanstaande buren wel kennen,’ zegt Tempelman. In de sociale aspecten van een CPO gaat vaak veel tijd zitten. ‘Je moet je niet op elk detail stukbijten. Dan red je het niet in zo’n project,’ zegt Kastein. ‘Je moet geen controlfreak zijn. Enige ondernemingszin is prettig, maar je moet vooral de belangen van anderen kunnen zien.’

Een goede voorbereiding helpt, zegt hij. Overleg met omwonenden en met de gemeente, die coulant moet zijn met de grondprijs. En kies de juiste architect. Niet iedere architect kan omgaan met zo’n groep met diverse eisen. Maar ook zonder concessies van de deelnemers zal een CPO niet succesvol zijn.

Doorgaans hanteert Bijker een checklist met liefst honderd punten. Als ook maar één vinkje ontbreekt, duurt het project langer. Commerciële projectontwikkelaars kennen dat proces en zien het als deel van de bedrijfsvoering. Particulieren schieten meteen in de stress, zegt Bijker.

Zelfbouw werd volgens de bouwbegeleider voorheen vaak onmogelijk gemaakt doordat gemeenten deze manier van bouwen niet kenden, en niet snapten hoe ze het moesten inpassen in het bestemmingsplan. Maar inmiddels hebben diverse provincies een woonagenda waardoor particuliere opdrachtgevers meer mogelijkheden hebben, zoals het ombouwen van boerderijen tot appartementen.

In de wijk Emmelhage komen nog honderden huizen. Beeld: Ramon van Flymen

Belang van een strenge procesbegeleider

‘Je bent als bouwbegeleider vooral de olie in de machine,’ zegt Bijker. Met MooiThuis begeleidde hij een bouwgroep van tien starters in Nunspeet. In september 2023 was de groep compleet, in december lagen de vergunningen op de mat. Bijker vroeg drie aannemers om een offerte, en vlak voor de zomer van 2024 zijn ze begonnen met de bouw.

‘Geen woning is hetzelfde, dus zo’n project is ingewikkeld,’ zegt Bijker. ‘Toch is het ons gelukt om de prijs van elk appartement onder de 265.000 euro te houden. De aannemer komt ook uit de regio. Hij wilde het werk graag hebben en hij gunde het die jonge mensen.’

Een strenge procesbegeleider is bij dit soort projecten een vereiste. Ook architect Muller leerde die les bij het WikiHouse project in Almere. ‘We huurden ­iemand in om het bouwproces te begeleiden, die geen klik had met de mensen die bouwden. Hij ging weg, en toen belde iedereen mij over waar hun stopcontact moest komen. Gek werd ik ervan.’

Bijker zoekt daarnaast een architect die niet alleen goed kan ontwerpen, maar die ook snapt hoe het proces verloopt. ‘Hij of zij moet dienstbaar zijn aan de klant.’

Overwaarde bij oplevering zelfbouwhuis

Als de gemeente wil meewerken, kun je voor 2,5 ton een appartement voor een starter bouwen. Sober, maar met een eigen karakter. En wel buiten de Randstad, zegt hij.

Is een bestaand huis toch niet eenvoudiger om aan te schaffen? Bijker: ‘Je laat dan wel de kans lopen om een huis op maat te bouwen, zoals jij dat wil. Doordat je met een groep bent, kun je ook een goede architect inhuren die je ­alleen nooit kunt betalen. Je krijgt toch meer voor je geld.’ Voordeel is ook dat het zelfbouwhuis bij oplevering vaak al overwaarde heeft.

Zou procesbegeleider Kastein overwegen om zelf mee te doen aan een CPO? ‘Ik heb het zelf wel gedaan, maar moet er nu niet meer aan denken,’ zegt hij. ‘Er is altijd wel wat. Je moet een goede plek vinden, en een architect en een aannemer die je vertrouwt. Dat is best een klus.’ Bijker waarschuwt ook: ‘Voordat er een schop de grond in gaat, ben je zeker een jaar aan het praten. Als je elke avond op de voetbalclub wilt zijn of voor de tv wilt zitten, moet je hier niet aan beginnen.’

WikiHouse in Doetinchem

Het is het verhaal van de architect die bouwer werd. Architect Hans Klanker (49) en zijn vriendin Sanne Marx (44) wilden al jaren een eigen huis bouwen en weg uit de Randstad. Het werd Doetinchem. Daar kregen ze een bouwkavel van 550 vierkante meter in het nieuwbouwproject Wijnbergen de Kwekerij. Het is het tweede huis van het project.

Twee maanden geleden begonnen ze met de bouw, en Klanker is er dag en nacht mee bezig. Ze kamperen in een caravan op de bouwplaats, zonder elektra en water. De bouw duurt zeker een jaar, is de verwachting. Het wordt een biobased, duurzaam huis van 140 vierkante meter. De grondprijs was 200.000 euro en het huis kost nog eens 450.000 euro, betaald uit de overwaarde van hun oude huis in Voorschoten. ‘Als een aannemer dit huis bouwt, zou het 150.000 euro duurder zijn’, zegt Klanker.

Ze kozen voor een WikiHouse, waarbij de houten puzzelstukken op pallets worden aangeleverd en vervolgens in elkaar moeten worden geklikt en geschroefd. ‘Er zijn maar twee soorten schroeven: korte en lange,’ zegt Klanker. Als het huis af is, kan het zelfs worden verwarmd met een föhn, aldus de architect. De bouw gaat tot nu toe vlot, al zorgen de regen en de wind soms voor problemen. ‘Alles in mijn lijf doet wel pijn.’ Vooral het aanleggen van de 5 meter hoge spanten kostte moeite – zonder hulp was dat niet gelukt.

Klanker plaatst online oproepen voor mensen die interesse hebben in deze manier van bouwen. Zij doen dan op zijn bouwplaats ervaring op en hij heeft extra handjes. ‘Het is een sociaal gebeuren,’ zegt Sanne Marx. Ze ziet wel op tegen de winter in de caravan en het gemis van hun twee kinderen. Die logeren al die tijd bij haar ouders in Doetinchem.

 

Pauline van Brederode. Beeld: Ramon van Flymen

Zelfbouw op IJburg

Toen de buren van Pauline van Brede­rode (42) met het plan kwamen om zelf een huis te bouwen, omdat het anders niet lukte om iets betaalbaars te vinden in Amsterdam, was ze meteen enthousiast. Nu woont ze nog op 60 vierkante meter in een huurhuis met haar vriend en dochter (7) in Amsterdam-West.

In 2021 vormen ze met vier andere gegadigden een bouwgroep. Het zoeken naar een kavel duurde even, maar op Amsterdam IJburg, waar op het Centrum­eiland 70 procent van de bouwgrond voor zelfbouwers is, vonden ze de laatste kavel die nog beschikbaar was.

Ze lieten zes andere bouwgroepen achter zich die hun plannen aan de ­gemeente presenteerden. Met informatie-avonden groeide de bouwgroep tot achttien huishoudens. De bouw begon afgelopen maart en is begin volgend jaar klaar, maar binnen moet alles dan nog worden gedaan. Brederode verwacht zomer 2025 in haar huis te kunnen.

Het gebouw is energieneutraal en heeft een gezamenlijke ruimte om te koken, borrelen, voetbal te kijken en te werken. Er zijn een logeerkamer en een garage voor tien auto’s. ‘Dus we hebben niet voldoende parkeerplaatsen voor iedereen’, zegt Van Brederode. De jongste deelnemer is 25, de oudste 69 jaar.

Van Brederode en haar partner wilden eerst een appartement van 90 vierkante meter, maar door gestegen bouwkosten moesten ze hun ontwerp wat laten krimpen. Het werd 82 vierkante meter. Kosten: 435.000 euro. Maar, zegt ze stralend, het is volgens een taxatierapport nu al 515.000 euro waard. Het is nog niet eens af, maar er is al overwaarde.

Ze zou het zo weer doen, zegt ze. ‘Het is een lange rit, maar je leert wel je buren goed kennen.’

 

Crisis in Emmeloord

Het zelfbouwhuis van ondernemer Richard Meinders (60) is sinds voorjaar 2024 helemaal af. Maar hij zit nog vol verhalen over hoe ellendig de bouw ging. Hij en zijn vrouw wilden een levensloopbestendig en gasloos huis. In de nieuwbouwwijk Emmelhage kochten ze eind 2020 een kavel van 620 vierkante meter. De aannemer beloofde het huis van 153 vierkante meter in vier maanden te bouwen. Maar de bouw werd steeds uitgesteld, want de bouwer had het druk en de omgevingsvergunning werd maar niet afgegeven. De welstandscommissie keurde het ontwerp twee keer af.

Ook duurde het lang voordat ze werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Uiteindelijk begon de bouw bijna een jaar later dan gepland, en duurde deze zeven maanden. Meinders was des duivels. ‘Afspraken werden geschonden, en mijn vrouw werd er bijna overspannen van.’

Intussen stegen de bouwkosten fors, en leveranciers wilden meer geld. Pas een dag voor oplevering werd het huis aangesloten op het riool – dat was de aannemer vergeten.

Toen het huis er stond en het stel eindelijk op de bank zat, scheurde de nieuwe houten tafel met een harde knal doormidden. Het was veel te droog in huis. De warmte-terugwin-installatie bleek verkeerd ingesteld. Daardoor bleef het koud in de studeerkamer en in de huiskamer heel droog. De kosten liepen op. De prijs voor de kavel was 165.000 euro, de bouwkosten werden begroot op 450.000 euro. Maar met de afwerking van het huis en meerkosten bedroegen de kosten in totaal 825.000 euro.

Twee ton over budget. ‘Dat was een harde les,’ zegt Meinders. ‘Ik had greep moeten houden op het project, door alle afspraken op papier vast te leggen. Mondelinge afspraken werkten niet.’

Richard Meinders had veel problemen bij de bouw. Beeld: Ramon van Flymen