Tjebbe van Oostenbruggen (45) volgt de opgestapte Folkert Idsinga op als staatssecretaris van Financiën. Vijf vragen over de oud-ondernemer die rap opklom binnen NSC.
1. Hoe verliep de politieke carrière van Tjebbe van Oostenbruggen?
Afgelopen maanden ontpopte hij zich tot een van de steunpilaren van de partij van de zieke leider Pieter Omtzigt. Hij nam na een dringend verzoek vanuit de fractie het financieel woordvoerderschap over van Eddy van Hijum, die begin juli minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd. ‘Mijn hart ligt meer bij Sociale Zaken, en de werkbezoeken van Defensie zijn leuker dan die van Financiën,’ zei Van Oostenbruggen toen nog.
Met het accepteren van het staatssecretarisschap luistert Van Oostenbruggen opnieuw naar een appèl vanuit zijn partij. Na het onverwachte vertrek van Folkert Idsinga, twee weken geleden, zocht NSC naarstig naar een opvolger. ‘Voor een begroting of jaarrekening deins ik niet terug,’ zei Van Oostenbruggen eerder tegen EW.
Idsinga kan op zijn beurt terug naar de Tweede Kamer. Net als Idsinga zal Van Oostenbruggen zich op het departement bezighouden met fiscale zaken en de Belastingdienst.
2. Wat deed Tjebbe van Oostenbruggen voor hij Kamerlid werd?
De kersverse staatssecretaris vergaarde miljoenen met de onderneming Brainnet. Een bedrijf in arbeidsmarktadvisering, dat opereert als bemiddelaar tussen hoger opgeleid personeel en werkgevers. Hij had ‘11.000 monden te voeden’. Het bedrijf werd voor tientallen miljoenen verkocht aan een Amerikaanse concurrent.
2. Hoe groot is het vermogen van Tjebbe van Oostenbruggen?
Volgens zakenblad Quote ruim 70 miljoen euro. Voor informatie over die belangen verwijst Van Oostenbruggen naar de Kamer van Koophandel. ‘In mijn geval is er al heel veel transparant, vanwege het feit dat ik als grote onderneming de afgelopen jaren praktisch alles heb moeten publiceren,’ zei hij dinsdag 12 november.
Hij overwoog vorig jaar nog een nieuwe onderneming te beginnen, tot hij een belletje kreeg. Oude vrienden zeiden dat Omtzigt een partij begon: ‘Typisch iets voor jou.’ Van Oostenbruggen belandde op de vijftiende plaats van de NSC-kandidatenlijst.
Een bescheiden plaats die past bij Van Oostenbruggen. Zo tekende het AD op dat hij in een Vinex-wijk ging wonen in plaats van in een villabuurt, zodat zijn kinderen niet al te verwend opgroeien.
4. Bestaat het gevaar dat Tjebbe van Oostenbruggen net als zijn voorganger Idsinga moet opstappen?
Idsinga concludeerde dat de Tweede Kamer geen vertrouwen meer in hem had, nadat die had gevraagd om openbaring van zijn beleggingen. Idsinga had die op afstand gezet en informatie hierover gedeeld met formateur Richard van Zwol en premier Dick Schoof. Maar de Kamer eiste meer openheid. Na zijn aftreden openbaarde Idsinga zijn beleggingen alsnog.
Van Oostenbruggen verwacht niet dat hij tegen hetzelfde probleem zal aanlopen. Hij gaat ‘alles doen wat wordt gevraagd’. ‘Dat is veel,’ zegt de nieuwe staatssecretaris. Hij zal ‘100 procent’ transparantie betrachten.
5. Ligt een botsing met minister Heinen op de loer?
Van Oostenbruggen zal nauw samenwerken met minister van Financiën Eelco Heinen (VVD). Een minister die Van Oostenbruggen hoog heeft zitten, wegens zijn grote kennis van de begroting. Wel hebben de twee een verschil van inzicht.
Heinen presenteert zich als havik die zich graag aan de begrotingsregels houdt. NSC kijkt kritischer naar de strenge regels, omdat de partij vindt dat het Centraal Planbureau geen goede ramingen maakt.
‘Elk jaar zijn er miljarden over op de begroting door onderuitputting,’ zei Van Oostenbruggen daarover. De overheid kan niet al het begrote geld uitgeven, bijvoorbeeld door een tekort aan personeel. Zo valt het begrotingstekort al een paar jaar lager uit dan verwacht. Daarmee moet volgens NSC meer rekening worden gehouden.
Het kan dus best een tikje ruimer, aldus Van Oostenbruggen. Daar zal Heinen het beslist niet mee eens zijn.