Trumps tarieventwijfel: economische pauze of geopolitiek spel?

10 april 2025Leestijd: 2 minuten
Donald Trump spreekt kiezers toe in Greensboro, North Carolina. Beeld: AP Photo/Alex Brandon

In podcast Elke Week bespreekt host Sam Verbeek met hoofdredacteur Hella Hueck en economieredacteur Jeroen van Wensen de beslissing van Donald Trump om een heffingenpauze in te lassen.

De Amerikaanse president stelt zijn geplande importtarieven 90 dagen uit, voor 75 landen. Maar volgens Hueck en Van Wensen betekent dit allerminst dat de handelsoorlog voorbij is.

Onzekerheid blijft

Importheffingen van 10 procent blijven voorlopig. Alleen als bijvoorbeeld de Europese Unie binnen drie maanden met concessies komt, kan zij zwaardere tarieven voorkomen.

Die voortdurende onzekerheid maakt het voor bedrijven wereldwijd lastig om investeringsbeslissingen te nemen. Het bedrijfsleven zit in de wachtstand.

Obligaties als drukmiddel

Een belangrijke drijfveer achter de pauze lijkt de reactie van de financiële markten. De Amerikaanse rente liep op, onder meer doordat grote obligatiehouders als China en Japan zenuwachtig werden.

Voor de Amerikaanse overheid, met een schuld van omgerekend 36.000 miljard euro, betekent een kleine rentestijging al snel miljarden aan extra kosten. Dat maakt de financiële druk voelbaar, zelfs voor Trump.

Strategisch of stuurloos?

De visies over Trumps motieven lopen uiteen. Sommigen zien een strategie: druk uitoefenen op Europa om zich aan te sluiten bij de Amerikaanse lijn tegen China. Anderen zien een chaotisch beleid zonder duidelijke koers.

Wat vaststaat: de onrust blijft groot en de economische schade is al voelbaar. De afhankelijkheid van de Amerikaanse markt en infrastructuur zet Europa aan het denken over een sterkere eigen koers.

Hoewel de aandelenkoersen opveren, blijven die wankel. Vanwege onzekerheid over de toekomst van het wereldhandelssysteem en de rol van China, zijn bedrijven nog steeds voorzichtig. Trumps druk op de pauzeknop is geen oplossing, maar slechts uitstel van nieuwe spanningen.