Nederland heeft een ‘onaangename verrassing’ gekregen uit Brussel. Het gaat om een flinke naheffing op de afdracht aan de Europese Unie voor dit jaar van 642 miljoen euro. Premier Mark Rutte (VVD) gaat dit ‘tot op de bodem’ uitzoeken.
De Financial Times berichtte donderdag over de naheffing voor Nederland, en het Verenigd Koninkrijk. De Britten moeten 2,1 miljard euro extra betalen.
Afdracht
In Europa wordt net als in de rest van de wereld een nieuwe rekenmethode toegepast, waardoor de economie groter is dan eerder werd berekend.
De afdracht aan Brussel is berekend aan de hand van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en een land verdienen. Doordat de Nederlandse economie nu op papier groter is, moet ons land meer afdragen aan de Unie.
Bij de nieuwe rekenmethode worden ook inkomsten uit criminele activiteiten meegerekend. Vorig jaar kwam het bbp met deze rekenmethode uit op 643 miljard euro, 45 miljard euro hoger dan met de oude methode.
Plan
De Commissie wil met het extra geld het gat in de begroting van dit jaar dichten. De Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met dit plan instemmen. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag.
Rutte laat weten dat hij de kwestie ‘tot op de bodem’ wil uitzoeken en heeft hierover al contact gehad met de Britse premier David Cameron. ‘Als ik zeg tot de bodem uitzoeken, betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen.’
De nieuwe rekenmethode heeft het kabinet eerder ook voordelen opgeleverd. Door het gegroeide bbp komt het begrotingstekort over 2013 met terugwerkende kracht niet op 2,5, maar op 2,3 procent van het bbp uit, en op comfortabele afstand van de 3-procentsnorm die de EU oplegt.