De Fransen mogen er opnieuw langer over doen om hun begrotingstekort terug te dringen onder de Europese norm (3 procent van het bruto binnenlands product). Het is zeker niet de eerste keer dat ‘Brussel’ met de hand over het hart strijkt.
De regering in Parijs krijgt uitstel tot 2017, stelde de Europese Commissie woensdag voor. Afgelopen jaar was het Franse tekort 4,3 procent. Het begrotingstekort voor 2016 wordt iets lager geschat, op 4,1 procent.
Huishoudboekje
De Europese Commissie had al herhaaldelijk geen goed woord over voor het mislukte Franse begrotingsbeleid en benadrukt ook nu dat meer inspanningen nodig zijn om het huishoudboekje op orde te brengen. Het land ontloopt ook nu een miljardenboete waarvoor eerder werd gevreesd.
Het is niet de eerste keer dat de commissie coulant is voor Parijs. In 2013 gaf Brussel de Fransen al twee jaar extra tijd. Ook Nederland kreeg wat langer de tijd om het begrotingstekort weg te werken, en is daar intussen in geslaagd. Uit deze cijfers blijkt dat Frankrijk sinds 2009 al niet aan de Europese norm voldoet.
Impopulair
Maar zelfs dit uitstel is vermoedelijk niet naar de zin van Parijs. De regering wilde er eigenlijk pas in 2018 – dat is dus over drie jaar – voor zorgen dat het begrotingstekort onder de 3-procentsnorm uitkomt, schreef de Duitse krant Handelsblatt dinsdag.
De reden? De Franse presidentsverkiezingen in 2017. President François Hollande wil vermoedelijk niet dat impopulaire bezuinigingen op het massieve overheidsapparaat zijn herverkiezing in de weg staat.
De socialist staat, ondanks opverende populariteitscijfers na de aanslagen in Parijs, nog altijd in laag aanzien bij de Fransen, getuige verschillende peilingen.
Staatsschuld
De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale economie), hoewel niet verantwoordelijk voor het toezicht op Europese begrotingen, maakt zich grote zorgen: ‘De geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact wordt hierdoor op de proef gesteld.’
In het geval van Italië en België toont de Europese Commissie zich ook soepel. De twee landen kampen met een veel te hoge en nog steeds stijgende staatsschuld.
Zij verbeterden echter hun begroting voor 2015 zodat zij aan het strafbankje van Brussel ontsnappen. In november vorig jaar dreigde de commissie nog met maatregelen tegen Frankrijk, Italië en België vanwege hun falende financiële beleid.