Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week vragen over een levensverzekering, belastingvrij schenken en merkloze flessen water in een restaurant.
Mijn levensverzekering, een ‘oud-regime-polis’ van 1 februari 1985, valt na 30 jaar vrij. Ik ben nog niet met pensioen. Over extra loon betaal ik 52 procent belasting. Mij is ooit verteld dat de som van de premies onbelast wordt uitgekeerd. Klopt dat? Is het fiscaal aantrekkelijk om te kiezen voor uitkering ineens? Of betaal ik dan een boete (revisierente)? J.J., Hoogeveen
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type polis. Als het een lijfrenteverzekering is, hebt u destijds de premie(s) in mindering gebracht op uw inkomen in de aangifte inkomstenbelasting. Daardoor zijn de lijfrenteuitkeringen belast in box 1. Bij de bepaling van de uitkeringsduur geldt een belangrijke regel: u dient te voldoen aan de 1 procent sterftekans. Dat betekent dat er, afhankelijk van uw leeftijd, een minimale uitkeringsduur geldt. Voor een zestigplusser bijvoorbeeld is dat een klein jaar. U mag ook overgaan tot afkoop ineens. De uitkering is in beide gevallen progressief belast, maar bij afkoop ineens bent u geen 20 procent revisierente verschuldigd. Dat is anders dan bij lijfrentepolissen gesloten onder Brede Herwaarderingspolissen (gesloten na 1 januari 1992) onder de Wet IB 2001 (gesloten na 1 januari 2001).
Als het een kapitaalverzekering betreft en u hebt destijds een koopsom gestort, dan is inderdaad de koopsom onbelast en het meerdere in box 1 belast. Hebt u voor deze polis minimaal 12 jaar jaarlijks premies gestort, waarbij de hoogste premie niet hoger is geweest dan vijfmaal de laagste premie in dat jaar, dan is de hele uitkering onbelast. Dit is ingewikkelde materie, dus waarschijnlijk ontkomt u er niet aan om advies in te winnen.
Wij willen onze visueel gehandicapte zoon financieel steunen. Hij woont in Nederland, wij al twintig jaar in Engeland. Hoeveel mogen wij hem jaarlijks belastingvrij schenken? Hij heeft een bijstandsuitkering en is bang dat zijn uitkering zal worden gekort. J.P., Kent (VK)
De Engelse Belastingdienst heft geen belasting over schenkingen, tenzij deze binnen zeven jaar voor het overlijden van de schenker zijn gedaan. In dat laatste geval worden ze bij de nalatenschap geteld en dus alsnog belast. Daarbij geldt een jaarlijkse schenkingsvrijstelling van 3.000 Britse pond per ouder; die telt niet mee in de nalatenschap.
Uw zoon is in Nederland geen schenkbelasting verschuldigd over uw schenkingen. Die hebben wél nadelige financiële gevolgen voor zijn bijstandsuitkering. Na de verplichte melding van de schenking zal de uitkerende instantie de uitkering verlagen, waardoor de schenking maar een zeer beperkt ‘extraatje’ oplevert.
Dat geldt ook voor een eventuele erfenis. Als uw zoon in de bijstand blijft, is het verstandig ook uw testamenten te bezien. De Europese Erfrechtverordening die later dit jaar volledig in werking treedt, biedt wellicht kansen om uw bestaande Engelse testament (verder) te optimaliseren.
Na een etentje ontdekte ik dat er 6 euro op de rekening stond voor de merkloze flessen water die wij dronken. Raar: het is ons bij de bestelling niet verteld. Kan ik geld terugvragen? Moet ik straks ook gaan betalen voor het gebruik van peper en zout?
U mag verwachten dat het restaurant een prijslijst heeft. U kunt dan, voordat u bestelt, zien hoeveel u moet betalen en waarvoor. Bestelt u zonder op de prijslijst te kijken en stond het water er wel op, dan kunt u hier achteraf niet over klagen.
Maar ook als de flessen water niet op de prijslijst staan vermeld, wordt het in uw situatie lastig om geld terug te vragen. Dit komt vooral doordat u de rekening al hebt betaald, waardoor u er akkoord mee bent gegaan. U moet op het moment van betalen zelf meteen aangeven dat u het niet eens bent met de hoogte van de rekening en waarom u het er niet mee eens bent.
Reageert men afwijzend, dan betaalt u de rekening ‘onder protest’. Dat betekent dat u kenbaar maakt niet akkoord te zijn met de rekening en er later nog op zal terugkomen en dan een deel van uw betaalde rekening terug zal vragen.