Kleine spaarder straks minder belast, rijken betalen

'ANP'

Spaarders met kleine tegoeden gaan er volgens nieuwe regels van het kabinet op vooruit. Dat terwijl Nederlanders met spaargeld of vermogen boven een ton juist zwaarder worden belast.

VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de vermogensbelasting, bevestigen bronnen in Den Haag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Plannen

Het is nu zo dat de fiscus over gespaard geld vanaf 21.000 euro tot een ton een vermogensrendementsheffing heft van 4 procent. Het is de bedoeling dat dat vanaf 2017 anders is. Wat verandert er precies?

  • De vrijstelling wordt verhoogd van 21.000 naar 25.000 euro. Tweepersoonshuishoudens kunnen dus tot 50.000 euro sparen zonder daar rendementsbelasting over te betalen.
  • De heffing zal bovendien omlaag gaan van 4 naar 2,9 procent.
  • Het percentage van 2,9 procent verandert elk jaar, omdat het een gemiddelde is van de rentestanden van de voorgaande vijf jaren.
  • Spaarders met een vermogen van tussen de 100.000 tot 1 miljoen euro krijgen te maken met een rekenrendement van 4,7 procent. Dat percentage is niet alleen gebaseerd op de gemiddelde rente, maar ook op de behaalde rendementen op een representatief aandelenpakket.
  • Boven de 1 miljoen euro is de rendementsheffing 5,5 procent. Nu is dat nog 4 procent.

Nivelleren

Vooral binnen de VVD zullen de nieuwe plannen zwaar vallen, omdat deze een nivellerende werking hebben. Maar voor de meeste spaarders pakt het gunstig uit. Zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen Nederlanders die vermogensbelasting betalen, gaan erop vooruit.

VVD en PvdA spraken al in het Regeringsakkoord af dat de vermogensheffing eerlijker moet worden verdeeld. Vooral voor kleine spaarders is sparen ongunstig geworden vanwege de lage rentestand (ongeveer 1 procent).

De aanpak van de vermogensheffing maakt onderdeel uit van de herziening van het belastingstelsel.