Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Mijn zoon woont en werkt al 8 jaar met zijn vrouw in China, voor een Duitse werkgever. Hij is bij mij in Nederland ingeschreven, maar niet aangifteplichtig. Hij overweegt in Nederland onroerend goed aan te schaffen voor de verhuur. Kan hij dan fiscale aanslagen verwachten en maakt het verschil of hij wel of niet in Nederland is ingeschreven? K.N., Maassluis
mr. Pieter Spooren – Senior belastingadviseur bij HLB Van Daal & Partners Accountants & Belastingadviseurs
In de situaties waarin meer dan één land belasting kan heffen over iemands inkomen, is er bijna altijd een belastingverdrag beschikbaar.
Dat verdrag schrijft voor welke van de landen heffingsbevoegd is. De hoofdregel is dat het land waar iemand woont, de belasting over het inkomen heft. Als iemand in China woont, heft China de belasting. De eventuele inschrijving op een Nederlands adres doet hieraan niets af.
Bij aankoop van Nederlands vastgoed door een inwoner van China geldt de hoofdregel niet. Dit komt doordat de heffingsbevoegdheid over inkomen uit vastgoed is toegewezen aan het land waar het vastgoed is gelegen. Voor het vastgoed bestaat buitenlandse belastingplicht in Nederland voor de inwoner van China. Volgens het belastingverdrag moet China de Nederlandse box 3-heffing verrekenen met de Chinese belasting.
De aankoop van vastgoed in Nederland voor een inwoner van het buitenland brengt altijd belastingheffing in Nederland met zich. Hoeveel hangt af van de manier waarop dat buitenland zélf deze inkomsten uit Nederland belast. Meestal zal een beroep op voorkoming van belasting mogelijk zijn in de buitenlandse belastingaangifte. Het is verstandig dat uw zoon daar ter plekke advies over inwint.
Mijn moeder is steeds vergeetachtiger, maar staat niet onder curatele. Nu blijkt ze drie weken geleden te zijn ingegaan op een telefonisch aanbod om van energiebedrijf te wisselen. Die overstap is voor haar ongunstig. Kan zij daar nog onderuit? J.W., Enschede
Anne van ’t Hoff – Juridisch adviseur Consuwijzer, het overheidsloket voor consumenten van Autoriteit Consument & Markt (ACM)
Voor telefonische verkoop gelden speciale regels. Voor sommige contracten, denk aan een energiecontract, geldt dat de overeenkomst pas geldig is als ook schriftelijk is ingestemd met het aanbod. Maar dit geldt niet als u al klant bent en het bestaande contract wordt verlengd of vernieuwd.
Uit uw vraag blijkt dat het hier gaat om een nieuwe aanbieder. Heeft uw moeder niet schriftelijk ingestemd? Dan is er geen sprake van een geldige overeenkomst. Uw moeder is dan ook niet gebonden aan het contract. Is er wel schriftelijk ingestemd, dan heeft uw moeder een bedenktijd van 14 dagen na het sluiten van het contract.
Zij moet daarover worden geïnformeerd. Die informatie moet zij schriftelijk of op een andere manier ontvangen, als zij de informatie maar kan opslaan en bewaren. Heeft zij de informatie niet gekregen? Dan wordt de bedenktijd verlengd met maximaal 12 maanden en kan zij er nog vanaf.
Ik heb mijn broer 10.000 euro geleend. De eerste terugbetaaltermijn is verstreken. Ik heb geen geld (500 euro) ontvangen. Op mijn verzoek om te betalen, heeft hij niet gereageerd. Wat moet ik doen? Kan ik zelf een incassobureau inschakelen? K.P., Eindhoven
mr. Kristien Aerts-de Kok Advocaat civiel onroerend goed bij RST Advocaten in Breda
Tussen u en uw broer lijkt een gewone overeenkomst te bestaan, ongeacht of deze mondeling of schriftelijk is aangegaan. Komt hij de overeengekomen afspraken niet na, dan kunt u de overeenkomst beëindigen door ‘ontbinding wegens tekortkoming’.
Dit kan nadat u uw broer in de gelegenheid hebt gesteld alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen en hij desondanks niet betaalt. Het gevolg van deze manier van beëindiging is dat u de hele lening in één keer kunt opeisen, vermeerderd met rente en kosten.
Voor vorderingen tot 25.000 euro kunt u zelf naar de kantonrechter, maar het is verstandig een jurist in te schakelen. Dit kost geld, maar u bent er dan als het goed is van verzekerd dat de vordering op de juiste wijze wordt voorgelegd. U kunt er ook voor kiezen de overeenkomst in stand te laten en te vorderen dat uw broer hem nakomt.
Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015