Waarom blijven voorwaarden lening Griekenland geheim?

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe miljardenlening die aan Griekenland zal worden verstrekt. Maar over de leningsvoorwaarden mag in de Kamer niet worden gesproken.

Nu het Griekse parlement en de Europese instituties het eens zijn over de miljardenlening die vanuit het noodfonds ESM aan Griekenland zal worden verstrekt, is het aan de nationale parlementen van de eurolanden om zich over de deal uit te spreken.

Geheim

Maar gek genoeg kunnen de parlementen nauwelijks een oordeel over de deal vellen, aangezien de voorwaarden voor de lening officieel niet openbaar zijn.

De leden van de Tweede Kamer kregen het document met de voorwaarden in vertrouwen ter inzage toegestuurd, maar mogen de inhoud niet openbaar maken en er ook niet over praten.

Bizar

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de situatie ‘bizar’. ‘Hoe kun je debatteren over een lening, als de voorwaarden officieel geheim moeten blijven?’. Het CDA vraagt samen met oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en 50plus aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om het document openbaar te maken. Maar Dijsselbloem zegt dat niet te kunnen doen omdat ‘geheim-houding in ESM-verband is afgesproken’.

De situatie wordt nog vreemder nu de voorwaarden in Duitse media zijn uitgelekt. Uit de documenten blijkt onder meer dat de Grieken en zeer laag rentetarief over de lening van 86 miljard euro zullen betalen en dat ze een zeer lange looptijd krijgen om de leningen terug te betalen. Maar zelfs nu de voorwaarden eigenlijk op tafel liggen, mogen de Kamerleden er niet over spreken.

Debat

De oppositiepartijen zullen andermaal een beroep doen op de minister, die ook eurogroep-voorzitter én voorzitter van het ESM-bestuur is, en hem vragen de voorwaarden openbaar te maken. Het is nog de vraag of de regeringspartijen PvdA en VVD die oproep gaan steunen.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte (VVD) en minister Dijsselbloem over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. PVV-leider Geert Wilders kondigde al aan dat hij een motie van wantrouwen zal indienen tegen het kabinet.