Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Mijn echtgenote en ik zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Wij houden onze vermogens daarom strikt gescheiden. Van mijn vrouw heb ik een bedrag geleend om een auto te kopen, andere schulden zijn er niet. Is het mogelijk dat wij als echtpaar een belastingvoordeel behalen door geld van en aan elkaar te lenen? S.G., Oosterhout
mr. Pieter Spooren is senior belastingadviseur bij HLB Van Daal & Partners
Gehuwden en fiscale partners doen altijd samen aangifte voor de inkomstenbelasting. Het maakt geen verschil of er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden kunnen over en weer vorderingen en schulden ontstaan: bijvoorbeeld doordat de ene echtgenoot op eigen naam een auto koopt waarvoor de andere echtgenoot het geld uitleent.
De aankoop van de auto heeft tot gevolg dat de eigenaar van de auto een schuld in box 3 aangeeft, zonder dat er bezit in box 3 tegenover staat; de andere echtgenoot geeft de lening voor de auto als bezitting aan. In het gezamenlijke vermogen ontstaat geen voordeel omdat de schuld van de ene echtgenoot gelijk is aan de vordering van de ander.
Voor de belastingheffing in box 3 worden schulden van echtgenoten pas meegeteld zodra deze groter zijn dan 6.000 euro: hierdoor kan dus jaarlijks een fiscaal nadeel optreden van ruim 70 euro.
Door elkaar geld te lenen, ontstaat een fiscaal nadeel zolang de lening loopt. Als de auto met eigen spaargeld wordt gekocht, is wél fiscaal voordeel mogelijk: het spaartegoed dat meetelt voor box 3 neemt af door de aankoop van de auto die niet meetelt voor box 3.
Kan een inzamelaar van afvalstoffen, zoals ROVA (waar veel gemeenten bij zijn aangesloten), een bewoner een boete opleggen als hij afval onvoldoende scheidt in papier, plastic en overig afval? Hoe kun je daartegen in verweer komen? H.S., Groenlo
mr. Joëlle Linders is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht, bij Spectrum Advocaten
Per gemeente zijn regels over afvalinzameling en dergelijke vastgelegd in een Afvalstoffenverordening. De gemeente wijst daarin een inzameldienst aan, die de huishoudelijke afvalstoffen inzamelt. Bij u is dat dus ROVA. De Afvalstoffenverordening van de gemeente stelt vast welk afval u moet scheiden.
Om ervoor te zorgen dat burgers dit naleven, wordt gedrag dat in strijd is met de verordening als een strafbaar feit aangemerkt. Dat kan worden bestraft met een boete op grond van de Wet economische delicten en de Wet milieubeheer.
U bent het, als ik het goed interpreteer, niet eens met de boete. Als u vindt dat de gemeente u ten onrechte een boete heeft opgelegd, kunt u binnen zes weken bezwaar maken. Dat moet bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen, vaak de gemeente. Als u daar nul op het rekest krijgt, kunt u beroep instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.
Ik had veel aandelen in Van der Moolen, dat failliet is gegaan. De Vereniging van Effectenbezitters trof een schikking, waarmee daarbij aangesloten aandeelhouders zijn gecompenseerd. Omdat ik geen lid ben, geldt dat niet voor mij. Wat nu ? J.S., Barneveld
Rob Goedhart is adviseur en mediator persoonlijke financiën te Koudum
Wie schade lijdt, kan bij de rechter eisen dat de veroorzaker die schade vergoedt. Dat vergt veel energie en kosten. Zeker als je dat in je eentje moet doen. Daarom is het fijn als er een club is die de kastanjes voor je uit het vuur haalt. De tegenpartij wil vaak wel weten hoeveel mensen er zouden kunnen claimen. Dan is het schadebedrag ook beter in te schatten.
Bij Dexia en DSB kwamen uiteindelijk alle klanten voor compensatie in aanmerking. Blijkbaar hebben betrokkenen bij hoekmansbedrijf Van der Moolen (inclusief aansprakelijkheidsverzekeraar AIG) besloten de compensatie alleen te geven aan mensen die vóór 12 december 2014 lid waren van de VEB.
Dat de VEB alleen voor de leden opkomt, is niet unfair. Geen lid? Dan zit er niets anders op dan zelf te gaan claimen. Begin bij AIG en verwijs naar deze schikking en de jurisprudentie.