Belastingverlaging gaat door dankzij deal met D66

'ANP'

De belastingverlagingen voor 2016 gaan toch door. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben hierover een deal gesloten met D66.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdag.

Het belastingplan werd afgelopen september gepresenteerd, maar het bleef onduidelijk of het door zou gaan, aangezien er geen meerderheid voor was in de Eerste Kamer.

De coalitiepartijen hebben nu een deal gesloten met D66-leider Alexander Pechtold, meldt de nieuwszender. De belastingverlaging waarmee ruim vijf miljard euro is gemoeid, kan zo toch doorgaan.

  • 200 miljoen extra voor arbeidskorting in 2017
  • ouderenkorting in 2017 met 100 miljoen euro omhoog
  • Eenmalig 100 miljoen euro voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen in 2016
  • 100 miljoen naar kinderopvangtoeslag in 2017

Dit is afgesproken

Onderdeel van de deal is onder meer een extra 200 miljoen euro voor de arbeidskorting in 2017. Dit is gunstig voor mensen met een inkomen tussen de 35.000 en 120.000 euro bruto.

Daarnaast wordt er 100 miljoen euro uitgetrokken voor de ouderenkorting in 2016 en woningeigenaren die in 2016 energiebesparende maatregelen nemen kunnen ook rekenen op een belastingvoordeel. Het kabinet trek hier 100 miljoen euro voor uit. Daarnaast gaat er nog eens 100 miljoen euro naar de kinderopvangtoeslag in 2017.

Niet groen genoeg

Eerder zei Pechtold nog ‘nee’ tegen het belastingplan. Hij vond het plan niet ‘groen’ genoeg en meende dat het te weinig banen zou scheppen. ‘Het vereenvoudigen en vergroenen van het Belastingstelsel had het kabinet al opgegeven. Nu verdampen ook nog de meeste banen. Onverantwoord om daarvoor jaarlijks 5 miljard euro extra schuld te maken,’ zei Pechtold halverwege november.

Kennelijk is het kabinet er nu wel met Pechtold uitgekomen. Het is nog niet duidelijk tegen welke voorwaarden staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) akkoord is gegaan.

Belastingverlaging

Wiebes belooft dat het belastingplan zo’n 35.000 extra banen op zou leveren. Vooral tweeverdieners zouden er in de nieuwe plannen goed vanaf komen. Zij zullen zo’n 1.400 euro minder belasting moeten betalen.

Dat de deal toch doorgaat is niet alleen gunstig voor de belastingbetaler, maar ook voor de fiscus zelf. De belastingdienst was al maanden bezig met een herprogrammering om het nieuwe belastingplan vanaf 2016 te kunnen uitvoeren.

Als het plan wordt afgekeurd dan is de dienst niet meer in staat om de herprogrammering ongedaan te maken en zullen ongeveer vier miljoen mensen een foute voorlopige aanslag ontvangen