Geholpen door de lage rente, die het goedkoper maakt de financiering rond te krijgen, gaven bedrijven dit jaar een recordbedrag uit om branchegenoten over te nemen. Dit zijn de vijf grootste fusies en overnames van het jaar.
Volgens Amerikaans financieel dienstverlener Dealogic trokken bedrijven dit jaar wereldwijd ruim 5 biljoen dollar (omgerekend zo’n 4.600 miljard euro) uit voor fusies en overnames. Dat is ruim 40 procent meer dan vorig jaar, en 9 procent meer dan in het vorige recordjaar – 2007. Dit zijn de vijf grootste fusies en overnames die dit jaar werden aangekondigd:
5. Dow Chemical en DuPont – 68,6 miljard dollar
Deze maand was al duidelijk dat 2015 een topjaar is voor de overnamemarkt, maar het Amerikaanse conglomeraat Dow Chemical deed daar nog een schepje bovenop door begin december te melden dat het van plan is te fuseren met zijn branchegenoot DuPont. Dat bedrijf is bekend als maker van onder meer lycra en teflon, en heeft een fabriek in Dordrecht. Dow heeft onder meer in Terneuzen fabrieken. De twee bedrijven, die verder gaan onder de naam DowDuPont, hopen met de fusie te kunnen besparen op overheadkosten. Met de fusie is bijna 63 miljard euro gemoeid.
4. Shell en BG Group – 70 miljard dollar
In april deed het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell een bod op de Britse aardgasproducent BG Group van 47 miljard pond, omgerekend ruim 64 miljard euro. BG Group is een afgesplitste tak van British Gas, het voormalige staatsgasbedrijf van het Verenigd Koninkrijk. BG is sterk in de productie en vervoer van LNG (Liquid Natural Gas, aardgas dat onder zeer lage temperatuur vloeibaar is gemaakt zodat het met speciale schepen over de hele wereld kan worden vervoerd). Het is een sector waarop Shell zich steeds sterker richt.
Het bedrijf zegt door de overname dan ook de grootste speler te worden op de markt voor LNG. Het is een van de grootste overnames uit de Nederlandse geschiedenis.
3. Charter Communications en Time Warner Cable – 79,6 miljard dollar
Op de markt voor kabelbedrijven draait het om schaalvoordeel. Dat maakt het bijvoorbeeld goedkoper om kastjes voor digitale tv in te kopen. In de Verenigde Staten kondigde kabelaar Charter Communications daarom aan dat het zou fuseren met Time Warner Cable, en tegelijkertijd de kleinere kabelaar Bright House Networks zou overnemen, voor een totale som van bijna 73 miljard euro. Daarmee wordt het bedrijf, dat dan New Charter gaat heten, de op-een-na-grootste kabelaar van Amerika.
Grootaandeelhouder van het bedrijf is John Malone, baas van Liberty Global. Dat is het moederbedrijf van UPC, dat vorig jaar om dezelfde reden – schaalvoordeel – Ziggo kocht, en de twee kabelbedrijven met elkaar liet fuseren.
2. AB InBev en SABMiller – 104 miljard dollar
De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller, eigenaar van onder meer Grolsch, ging in oktober akkoord met een overname door het Belgische AB InBev, brouwer van Jupiler en Hoegaarden. De Belgen betalen daarvoor zo’n 92 miljard euro. AB InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld, SABMiller is de nummer twee. Door de fusie wordt Heineken – nu nog de derde brouwer – de nieuwe nummer twee, maar wel op flinke afstand: het brouwt jaarlijks 181 miljoen hectoliter, AB InBev en SABMIller samen 600 miljoen hectoliter. Het gecombineerde nieuwe bedrijf zal van mededingingsautoriteiten wel worden verplicht enkele van zijn merken te verkopen. Zo staan Grolsch en het Italiaanse biermerk Peroni te koop.
1. Pfizer en Allergan – 160 miljard dollar
Eind november maakte de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer, maker van onder meer Viagra, bekend dat het voor omgerekend 150 miljard euro branchenoot Allergan wil overnemen. Of nou ja, officieel is de overname zo geregeld dat Allergan, dat ruim de helft kleiner is, Pfizer overneemt. Daarmee creëert het de mogelijkheid voor Pfizer om zijn hoofdkantoor te verplaatsen naar Ierland, wat miljarden aan belastingvoordeel oplevert.
Om die reden probeerde Pfizer vorig jaar nog AstraZeneca over te nemen, een Brits-Zweedse farmaceut. De deal tussen Pfizer en Allergan is niet de grootste uit de geschiedenis. Die werd in 1999 gedaan, op het hoogtepunt van de internethype, toen Brits telecombedrijf Vodafone technologiebedrijf Mannesmann uit Duitsland opslokte. Daarvoor betaalde Vodafone 112 miljard Britse pond (nu ruim 152 miljard euro).
Computerchips
Behalve de voorgenomen overname van BG Group door Shell werden er in Nederland dit jaar nog meer grote overnames gedaan. Zo bracht de chipmaker NXP uit Eindhoven een bod uit van 10,5 miljard euro op zijn Amerikaanse concurrent Freescale. NXP maakt chips die onder meer in de iPhone zitten, die van Freescale zijn bijvoorbeeld in veel e-readers te vinden. Door de overname verdubbelt NXP bijna zijn marktaandeel op de markt voor computerchips.
Dit jaar maakten ook supermarktketens Ahold en Delhaize uit België bekend te willen fuseren. In de deal van 25 miljard euro wordt Ahold de bovenliggende partij: diens aandeelhouders krijgen in het nieuw te vormen bedrijf 61 procent van de aandelen. De twee bedrijven, die in 2014 een gezamenlijke omzet hadden van ruim 54 miljard euro, hopen samen effectiever te kunnen investeren in de Verenigde Staten.
Lekker
Niet alleen aandeelhouders gaan er bij de megadeals van dit jaar op vooruit. Volgens Dealogic is de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs betrokken bij 1,8 biljoen dollar (1.650 miljard euro) aan overnames, die daardoor honderden miljoenen euro’s verdiende.
Ook veel advocatenkantoren hadden dankzij de fusies en overnames flink extra werk.