DNB-baas Klaas Knot: ‘Nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk’

'ANP'

Het kabinet zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw moeten bezuinigen. Zonder ingrepen zal het begrotingstekort de komende jaren namelijk weer verslechteren.

‘Nieuwe bezuinigingen zijn onvermijdelijk,’ zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot, in een interview met De Financiële Telegraaf.

Ombuigen

‘Als het structurele tekort oploopt, zal de politiek opnieuw kritisch naar de overheidsuitgaven moeten kijken. Dan moet men weer ombuigen om op een houdbaar pad te komen,’ aldus Knot.

Volgens berekeningen van DNB blijft het begrotingstekort in 2016 en 2017 hangen op 2,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee komt het kabinet in de knel met Europese regels. Dat het kabinet de komende vijf jaar 5 miljard euro uittrekt voor lastenverlichting vindt Knot te verantwoorden.

Lastenverzwaring

Volgens Knot is 2016 een ‘atypisch jaar’ omdat de wens voor een lastenverlichting door zowel de maatschappij als de politiek werd gevoeld. ‘Daardoor voldoen wij niet aan de eisen voor het structurele tekort,’ zegt Knot.

‘Ik vind dat het eenmalig een keer kan,’ zegt de DNB-baas. Deze vorm van lastenverlichting schroeft namelijk de lasten op arbeid terug, en we zijn de crisis uitgekomen met lastenverzwaring op arbeid.

De Eerste Kamer stemt dinsdagavond over de belastingverlaging van 5 miljard voor burgers en bedrijven. Een ‘ja’ voor het regeringsplan is daarbij vrijwel zeker: hoewel het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, hebben oppositiepartijen CDA en D66 aangegeven de lastenverlichting te steunen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën probeerde eerder de lastenverlaging er met man en macht doorheen te loodsen. Volgens hem helpen de lagere lasten het economisch herstel. Ook moet het plan leiden tot 35.000 nieuwe banen.

Knot wil geen uitspraken doen over hoeveel er bezuinigd moet worden of waarop. Dat hangt ervan af of de raming van DNB blijkt te kloppen: dat wordt volgend jaar duidelijk. Volgens hem moet het kabinet een buffer opbouwen. Knot verwacht dat, op het moment dat de ramingen van de DNB uitkomen, het kabinet daar ook iets aan gaat doen.