Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Tweede huis
Ik bezit een vakantiehuis, dat al vijf jaar te koop staat. Ik kom er alleen voor controle en onderhoud. Er slaapt, eet of woont nooit iemand. Toch moet ik alle gemeentelijke heffingen betalen. Vooral de forensenbelasting steekt mij erg: die bedraagt afgerond maar liefst 500 euro per jaar. Is hier iets aan te doen?
H. Hulst, Amsterdam
Advocaat civiel onroerend goed bij RST advocaten in Steenbergen
Elke gemeente is vrij om forensenbelasting te heffen. Dit kan alleen bij personen die, zonder in de gemeente hun hoofdverblijf te hebben, er gedurende een jaar meer dan negentig keer nachtverblijf houden – óf er op meer dan negentig dagen voor zichzelf of hun gezin een gemeubileerde woning beschikbaar houden.
U heeft niet overnacht in uw vakantiewoning. Het gaat er dus om of u de woning meer dan negentig dagen voor u of voor uw gezin beschikbaar heeft gehouden. Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde in april 2015 dat daarvoor niet is vereist dat het huis gedurende dat jaar ook meer dan negentig dagen door u wordt gebruikt, noch dat de intentie daartoe moet hebben bestaan.
Een andere voorwaarde voor de heffing is dat het moet gaan om een gemeubileerde woning. Indien daarvan sprake is, en de woning wordt niet verhuurd, zal al snel worden geconcludeerd dat deze meer dan negentig dagen voor u of uw gezin beschikbaar is geweest.
U kunt een bezwaar indienen en beroep instellen tegen de heffingsaanslag. U moet dan aantonen dat er geen sprake is van een gemeubileerde woning en u op geen enkele wijze gebruikmaakt van de woning, maar de kans van slagen blijft onzeker.
Verlof
Als verkoper werk ik maandelijks 86 uur, maar vaak ook meer. De meerwerkuren werden altijd bij het vakantiesaldo geteld. Nu registreert mijn baas de uren apart als ‘tijd-voor-tijd-uren’. Ik bouw dus twee soorten verlof op. Heeft dat financiële gevolgen?R.v.E., Groningen
Advocaat, gespecialiseerd in onder meer arbeidsrecht bij Adelmeijer Hoyng Advocaten te Maastricht
Uit uw vraag maak ik op dat u parttime werkt en geregeld langer werkt. Er is dan sprake van meerwerk. Meerwerk kan door uw werkgever worden gecompenseerd door betaling van het uurloon, maar ook door extra verlof: de zogeheten ‘tijd-voor-tijd’.
Het is belangrijk dat deze tijd-voor-tijd-uren apart worden geregistreerd van de vakantiedagen. Over de meeruren moet uw werkgever toeslagen betalen, zoals vakantietoeslag. Ze tellen ook mee voor berekening van de vakantieopbouw. Dit geldt niet voor vakantiedagen en overuren. Van overwerk is meestal pas sprake als de fulltime-arbeidsduur wordt overschreden.
Verder is voor het onderscheid van belang dat voor het opnemen van vakantiedagen verval- en verjaringstermijnen gelden, die voor tijd-voor-tijd-uren niet gelden. Het moment waarop de tijd-voor-tijd-uren vervallen, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Dit kan bijvoorbeeld in een cao vastliggen.
Voogdij
Mijn vrouw en ik willen bij overlijden van ons tweeën het voogdijschap van onze drie kinderen aan onze zus en zwager geven. Dit met wederzijds goedvinden. Moeten wij hiervoor naar de notaris of kunnen wij ook zelf een document maken en ondertekenen? H.N., Rijssen
Hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Ouders hoeven niet per se in een notarieel testament te bepalen welke persoon (of welke twee personen gezamenlijk) na hun dood als voogd het gezag over hun kinderen zal (zullen) uitoefenen. Dit kan ook door hiervan een aantekening te laten opnemen in het gezagsregister bij de rechtbank. Hiervoor is een speciaal voogdijformulier beschikbaar op rechtspraak.nl.
Ook al bent u niet verplicht om naar de notaris te gaan, het kan wel verstandig zijn. Niet alleen wegens de uitgebreide voorlichting die u dan over de voogdij krijgt, maar ook wegens de aandacht voor allerlei andere zaken die u in een testament kunt regelen.
Tot slot merk ik op dat er voor gezamenlijke voogden zwaardere verplichtingen zijn dan voor een enig voogd. Zij dienen niet alleen zelf de kinderen te verzorgen en op te voeden, maar zijn ook onderhoudsplichtig.
Elsevier nummer 4, 30 januari 2016