‘Kosten voor massamigratie stuk hoger dan voor grenscontroles’

Beeld van de gesloten grens tussen Servië en Hongarije - Foto: ANP

De Europese Unie splijt steeds verder uiteen in voor- en tegenstanders van gesloten grenzen. De tegenstanders wijzen onder meer  op de nadelige gevolgen  voor de economie. Het Ifo-instituut, een toonaangevend Duits instituut voor economisch onderzoek, schat de kosten van een Europese grenssluiting op vijf miljard euro per jaar voor Duitsland.

Dat bedrag is een fractie van de kosten van ongecontroleerde immigratie. ‘De economische gevolgen van een herinvoering van de controles op personen aan de binnengrenzen zijn beheersbaar,’ concluderen de onderzoekers in het rapport dat in handen is van de Duitse krant Die Welt.

Overdreven

Onderzoeksinstituut Prognos berekende eerder dat de kosten van een Duitse grenssluiting op zouden lopen tot 235 miljard euro in 2025. Deze raming is ‘duidelijk overdreven’, vinden de onderzoekers van het Ifo-instituut. Zij zeggen dat de kosten van permanente controles aan de binnengrenzen in het ergste geval kunnen oplopen tot 15 miljard euro per jaar voor Duitsland.

Lees ook
Beieren: EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten

De Duitse burger zou er dan jaarlijks 182 euro op achteruitgaan als de Europese grenzen zouden sluiten. Het Ifo-instituut acht dit echter onrealistisch en benadrukt dat de Duitse bevolking er alleen in het allerslechtste scenario iets van zou merken.

Een realistische raming van de kosten komt uit op een jaarlijks bedrag van twee tot vijf miljard euro. ‘Een fractie van de kosten die door ongecontroleerde massa-immigratie worden gemaakt,’ zegt Ifo-onderzoeker Gabriel Felbermayr. De kosten van de opvang en verzorging van asielzoekers werd onlangs op 20 miljard euro per jaar geschat.

Balkan

Een aantal westelijke Balkanlanden heeft onder aanvoering van Oostenrijk de buitengrenzen gesloten voor asielzoekers. In reactie op de gesloten Balkanroute troffen ook Estland, Litouwen en Letland maatregelen, omdat ze vrezen dat mensensmokkelaars de asielzoekers alternatieve routes zullen aanreiken.

Het besluit van de Balkanlanden heeft tot veel onvrede binnen de EU geleid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bepleit een Europa met open grenzen. Ze vindt dat Griekenland een te zware last draagt in de migratiecrisis door de dichte Balkan. Oostenrijk herhaalde donderdag dat de Balkanroute dicht zal blijven.