Kabinet, trek lessen uit instorting huizenmarkt!

Ondanks de malaise op de huizenmarkt zijn woningen nog steeds schaars. Er moet meer worden gebouwd om de huizenmarkt echt gezond te maken.

Het woensdag gepresenteerde rapport van de tijdelijke commissie huizenprijzen is vooral een samenvatting van wat iedereen al wist. Doordat de rente daalde en banken koopgrage consumenten steeds hogere hypotheken verstrekten, explodeerden in de jaren voor en na de eeuwwisseling de prijzen.

Minder lenen

Het ontstaan van die zeepbel had voorkomen kunnen worden. De overheid had veel eerder een eind kunnen maken aan de praktijk waarbij kopers zes of zeven keer hun jaarinkomen konden lenen, en banken leningen tot 125 procent van de waarde van een huis verstrekten. Opeenvolgende kabinetten keken de andere kant op.

Daaraan is een eind gekomen. De huidige prijsdaling is in hoge mate het gevolg van de aangescherpte leennormen. Kopers kunnen maximaal 4,5 maal hun jaarinkomen lenen en moeten sinds 1 januari hun lening annuïtair en binnen dertig jaar volledig aflossen. Daardoor kunnen ze minder lenen en minder betalen.

Malaise

Het is een illusie om te denken dat de huizenmarkt daardoor opeens weer gezond is. Ondanks de malaise en het grote aantal huizen dat te koop staat, is er nog steeds schaarste. Veel consumenten hebben de koop van een huis slechts uitgesteld. Er is nog steeds een grote latente vraag.

De commissie wijst terecht op de achterblijvende nieuwbouw sinds de jaren negentig, waardoor de krapte op de huizenmarkt nog verder toenam. Door de economische crisis is de nieuwbouw de laatste jaren nog veel verder ingezakt.

Vlot trekken

De krapte op de huizenmarkt zal daardoor alleen maar verder toenemen.

Het kabinet moet, ook in het belang van de door de crisis zwaar gehavende bouwsector, zijn verantwoordelijkheid nemen en de nieuwbouw helpen vlot trekken.