Terecht dat Rabobank-topman Piet Moerland opstapt, nu de rest van het bestuur nog

Bestuursvoorzitter van Rabobank Piet Moerland nam dinsdag het enige mogelijke besluit: opstappen. Zijn bank kreeg een boete van 774 miljoen euro voor haar rol in het manipuleren van rentetarieven. De reputatieschade is enorm.

Rabobank-medewerkers gaven opzettelijk te hoge of te lage rentes op voor de London Interbank Offered Rate (Libor) een basisrente die wordt gebruikt om de rente op allerlei financiële producten vast te stellen.

Zo maakte Rabobank meer winst ten koste van klanten in de financiële wereld, zoals professionele vermogensbeheerders, pensioenfondsen en andere banken. Uiteindelijk raakt dit ook de consument, die bijvoorbeeld meer rente moet betalen voor zijn hypotheek of minder rendement op zijn spaarproduct krijgt.

Zwendel

De verantwoordelijke medewerkers kregen door de fraude een hogere bonus.

Dit heeft, schokkend genoeg, zes jaar lang kunnen gebeuren. En niet alleen in het financiële centrum Londen, maar ook in Rabobanks thuisbasis Utrecht. Nog idioter: de raad van het bestuur noch het senior management was van de zwendel op de hoogte. Hoe is dat mogelijk?

Als vroeger de kluis van de lokale bank open ging, moesten er altijd twee medewerkers tegelijk aanwezig zijn. Dit om te voorkomen dat één zich aan geld van klanten zou helpen. Bij de Libor-affaire liet de Rabobank-top zijn zakenbankiers lekker hun gang gaan.

Aangesproken

Met grote reputatieschade tot gevolg. De boerenleenbank ging er altijd prat op een degelijke, maatschappelijk betrokken bank te zijn, die zich verre hield van de snelle wereld van het zakenbankieren. Die reputatie is ze nu wel kwijt.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland trekt dan ook de enige juiste conclusie: de verantwoordelijkheid nemen en opstappen. Vraag is alleen waarom de rest van het bestuur zich niet aangesproken voelt. Zij zijn immers net zo goed verantwoordelijk.