ING gaat geld opleveren, maar per saldo is de staatssteun aan banken een miljardenstrop

De overheid maakt winst op de staatssteun aan ING. Maar het verlies op de reddingsoperatie voor ABN AMRO en Fortis Nederland zal in de miljarden euro’s lopen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komt tegemoet aan de wens van bankverzekeraar ING: hij verkoopt binnen een jaar de zogeheten Alt-A-hypotheekobligaties.

Begin 2009 moest de overheid het economisch eigendom van deze portefeuille voor 80 procent overnemen van ING, omdat de bankverzekeraar ten onder dreigde te gaan.

Speculatief

Een juiste beslissing, die de schatkist ook nog zo’n 400 miljoen euro kan opleveren, want de marktwaarde van de Alt-A-portefeuille is dankzij de opleving van de Amerikaanse huizenmarkt gestegen tot 6,4 miljard euro.

Dijsselbloem had langer kunnen wachten, met de kans op een hogere winst, maar daar staat een kans op verlies tegenover, als de Amerikaanse huizenmarkt weer zou inzakken. Zulke speculatieve posities moet de overheid zoveel mogelijk vermijden.

Waar de steunoperaties aan ING de overheid winst lijken op te leveren, zal de voor 2015 geplande beursgang van ABN AMRO vrijwel zeker een miljardenstrop betekenen.

Hoge prijs

De bank kan volgens analisten in de huidige markt hooguit 15 miljard euro opleveren – ongeveer de helft van het bedrag dat de overheid in totaal heeft moeten uitgeven om de Nederlandse delen in een chaotisch proces uit het wankelende Fortis-concern te halen, plus enkele kapitaalinjecties aan ABN AMRO.

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft zijn actie altijd verdedigd met het argument dat dit de prijs was die voor financiële stabiliteit moest worden betaald. Dat was dan wel een hoge prijs.